По думите на министъра въпросните пенсии за увреждания са неравномерно

...
По думите на министъра въпросните пенсии за увреждания са неравномерно
Коментари Харесай

Решават въпроса с пенсии по ТЕЛК frognews.bg

По думите на министъра въпросните пенсии за увреждания са " неравномерно разпределени " на територията на страната, като една основна част са в област Стара Загора.

В рамките на Закона за изменение и допълнение на Закона за хората с увреждания се планува механизъм с две хипотези. При едната, в случай че лицето е подало документи за преосвидетелстване в границите на предшестващ тримесечен интервал преди изтичването на валидността на решението на ТЕЛК, само че заради независещи условия процедурата не е приключила, тогава срокът на съществуващото експертно лекарско решение се удължава и лицето има право да получи съответните заплащания. При другата – в заварени случаи, когато лицето е подало документи и неговата процедура не е завършила, заплащането се възобновява, разяснява Лазаров.

Лазаров счита, че съзнателно се е насадило неодобрение, че има закъснение с изплащането на пенсиите за ТЕЛК, оповестява още Българска телеграфна агенция.

Забавяне не е настъпило, тъй като законът е влезнал в действие на 29 януари, оттогава тече 20-дневен период, в който районните картотеки на здравната експертиза следва да дават информация на съответните институции за правоимащите лица, разясни още министърът.

Лазаров осведоми, че взаимно с Министерството на здравеопазването ще бъдат подхванати дейности за възстановяване на метода, по който действа здравната експертиза. Той сподели, че напъните ще са ориентирани най-много към потреблението на електронното здравно досие и въвеждането, с цел да се избегнат скупчванията пред съответните районни експертни комисии.

Целта е в границите на тримесечния период лицата да могат да бъдат преосвидетелствани, акцентира министърът.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР