По думите на арх. Здравко Здравков разрешителните за строеж са

...
По думите на арх. Здравко Здравков разрешителните за строеж са
Коментари Харесай

Арх. Здравков: Строителният бум на жилища ще е до 2019-а

По думите на арх. Здравко Здравков разрешителните за градеж са в пъти по-малко от онази кампанийност през 2007-2008 година, когато имотният балон се спука.

Според него най-вероятно към 2018-2019 година може да чакаме някакво засищане на пазара с недвижими парцели, тъй като главните вложения сега са в жилищното строителството.

В момента най-вече разрешителни за градеж се издават в региона на НПЗ „ Хладилника “, в „ Овча купел “ и „ Дружба “.

По думите на арх. Здравков проблематичните реституирани терени в „ Младост “, които породиха високо обществено напрежение, са към 10. Има разновидности за решаването им, само че към този момент остават нерешени от районната администрация. Той е безапелационен, че предлаганият мораториум за тези проблеми не е решение, а единствено „ заравяме главата си в пясъка “.

По отношение на строителството в историческия център на София арх. Здравков счита, че там няма място за здания от стъкло и алуминий. С предложение на тласъци на притежателите на сгради-паметници на културата може да защитим прелестните архитектурни мостри.

Относно развиването на пешеходните зони в центъра и затварянето му за коли, арх. Здравков предвижда, че това ще може да стане факт едвам след създаване на третия линия на метрото.

Относно така наречен небостъргачи той счита, че предвижданите законодателни проблеми поставят ред и правила, които ще решат проблемите в този момент.

По всички тези тематики приказва основният проектант на София пред Дир.бг:

- Кризата с парцелите отмина, към този момент се регистрира растеж в строителния бранш. Какво демонстрират данните за София?

- Бумът в строителство се следи след 2015 година, което е добре за бизнеса. За страдание този взрив се следи единствено в четири огромни града- София, Пловдив, Бургас и Варна. За останалата територията на страната няма такава наклонност за повишаване на пазара. Оказва се, че вложението в недвижими парцели се възприема от хората като постоянна инвестиция, тъй като ниските лихвени проценти, сривът на една от банките, хората взеха решение да влагат трайно в парцели. Въпросът е до каква степен има потребност от тези жилища, тъй като пък демографските прогнози, които направихме, демонстрират, че България ще следва тренда, който се следи в Европа, за понижаване трайно на популацията до 2050 година и най-вероятно ще намалеем с още 15%.

София, от друга, ще продължи да генерира миграционен напън от страната, тъй като би трябвало да влага в стопанската система си. Така че вложението в жилища в София се оказва много постоянна и резервират растежа си.

По отношение на развиването на града желанието ни е, и с предложенията, които се вършат за визията за развиване на града е да насочим оптимално вложенията в терените, които са в границите на компактния град.

- Напоследък се заприказва, че взривът в строителството, може да докара до нов заможен имотен балон. Има ли такава наклонност, съгласно Вас?

- Няма такава трайна наклонност. Доста сме надалеч от разрешенията за градеж от 2007 година, които са надвишавали 5000 броя. Сега сега сме в пъти по-малко т.е. имаше едно изтрезняване на пазара. Изобщо този 7-годишен срив на пазара много поизчисти участниците в пазара, отрезви и строителите, и вложителите, и хората, които купуват парцели. Сега доста повече се ревизира досието на строителя, какво строи, по какъв начин е издигнато. Така че много сме надалеч от онази кампанийност през 2007-2008 година, само че най-вероятно към 2018-2019 година чакам някакво засищане на пазара с недвижими парцели, тъй като главните вложения са в жилищното строителството.

Все отново няма чак такава трайна наклонност за развиване на града - нито имаме някакъв имиграционен напън, нито имаме увеличение на популацията, в противен случай, демографски популацията понижава.

- Все отново популацията в София непрекъснато се усилва.

- Не чак с такива темпове, с каквито се предвижда. София ще се усили и към 2050 година демографската наклонност е 1/4 от популацията на страната да живее в София. За страдание, популацията до тогава ще е намаляло - от 8 милиона, в този момент сме 7 милиона, и евентуално ще бъдем 6 млн. Така че популацията в София ще продължи да пораства, само че в България демографски ще понижава поради ниската раждаемост.

- Предвижда ли се разширение на София с нови жилищни квартали?

Напротив, апелът ми към вложителите е, преди да възнамеряват вложенията в нови територии, да изследват деликатно обезпечеността с ток, вода, инженерни връзки, тъй като всяка една инвестиция в така наречен първокласни луксозни комплекси по периферията на града ангажира с създаване на довеждащи връзки. И в това време и назад на логиката, която желаеме да създадем в града - да се придвижваме повече с градски превоз и пешком, тези съвременни комплекси се обслужват от най-малко два автомобила на семейство, което претрупва така и така системата на града.

Нееднократно съм споменавал, че София през 1961 година е планувана за 80 автомобила за 1000 индивида, сега сме 680 на хиляда. Ще пристигна моментът когато и бебето ще има персонален автомобил, в случай че не спрем с тези темпове да се моторизираме.

Т.е. концепцията е популацията да се движи минимално с автомобил, множеството да се придвижват с градски превоз и пешком. Това може да стане, когато прогледнем в границите на компактния град т.е. използваме всички тези територии, които са някогашни индустриални зони, някогашни жп ареали, някогашни военни поделения.

- Къде най-вече се строи в този момент?

- В момента има голям растеж на вложенията в границите на НПЗ "Хладилника ", към "Парадайз ", в цялата тази територия сега има голям взрив на вложения, и то поради това, че Столична община предходната година направи "Черни връх " за 13 млн. лева, построи довеждаща връзка на метрото до там. Т.е. вложенията следват вложението в обществена инфраструктура. Много визи се издават сега в "Овча купел ", където се считаше за един квартал с по-ниско равнище на цените, в "Дружба " поради построяването и на ул. "Обиколна " и на метрото.

Фокусът в вложенията в тези квартали се придвижва, когато Столична община към този момент е вложила в публичен превоз.

За проблематичните терени в кварталите, за небостъргачите и развиването на града очаквайте в продължението на изявлението на следващия ден.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР