По думите му се очаква някои партии на инат да

...
По думите му се очаква някои партии на инат да
Коментари Харесай

Николай Василев: Кабинетът е направен умно, няма действащи парламентаристи

По думите му се чака някои партии напук да откажат поддръжка за кабинета " Габровски "

Приятно сюрпризиран съм от състава на Министерския съвет. Така е фиктивен, че да покрива по-голямата част от политическия набор, в случай че не и целия.  Има лица от разнообразни държавни управления през последните 20 години. Кабинетът е изработен мъдро, няма настоящи парламентаристи. Има задоволително аргументи всяка от партиите да го поддържа, в случай че реши. Това съобщи някогашният министър на стопанската система Николай Василев пред NOVA NEWS.

По думите му се чака някои партии напук да откажат поддръжка за кабинета " Габровски ". " На всички им писна от безредие и безвремие. Познавам препоръчаната за министър на финансите Маринела Петрова добре, тя е нелошо попадение. Надявам се да вкара в ред финансите на страната с консервативна фискална политика. Това е една от най-важните позиции предвид на бюджетния разгром ", счита тя. И добави, че не е неприятно, че нямаме нов бюджет за следващата година.

" Ако беше се вкарал какъвто и да е бюджет, щеше всяка партия предизборно да наддава без предпочитание да поеме отговорност за ръководство на страната. Поемане на по-тежката отговорност, а не тичане, е удължаването на бюджета от страна на служебния кабинет. Политиците приканват повдигане на разноските с разнообразни проценти, като няма горна граница. Винаги съм бил за уравновесени бюджет и остатъци. Няма никаква причина да имаме недостиг въобще сега. Дефицитът се вижда единствено от популисти. Всички ограничения са раздадени по погрешен метод. 1 милиарда лв. месечно за ток за подкрепяне е безумно. С 25 стотинки за литър гориво - кого поддържаме? Бедните, които не карат въобще или карат 20 км месечно или богатите? Цялата финансова политика е оплескана ", акцентира икономистът.

Според него влизането в еврозоната няма да повиши инфлацията. " Няма причина да се счита, че ще има внезапен скок в цените. Когато се окаже, че инфлацията е несъстоятелна теза, съперниците на еврото ще си измислят друга. Ако имаме политическа воля и се обединим, има късмет да влезем в еврозоната от 1 януари 2024 година ", счита Василев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР