По думите му колкото по-малко имунизирани има, толкова повече вирусът

...
По думите му колкото по-малко имунизирани има, толкова повече вирусът
Коментари Харесай

Акад. Петрунов: През януари Омикрон ще стане доминиращ вариант у нас

По думите му колкото по-малко ваксинирани има, толкоз повече вирусът мутира

" Без имунизация сме обречени, би трябвало да се откри тласък за хората, въпреки че не съм последовател на материалните тласъци. Необходимо е пояснение, че няма нищо ужасно в имунизацията. Още от края на 40-те и началото на 50-те до през днешния ден имунизацията у нас е нещо обикновено. Но спорната, подправената информация е притеснителна, тъй като разсейва хората и основава страхове в тях. Хора, които нямат визия от медицина, приказват, това е най-страшното. А науката е безапелационна за изгодата от имунизация ". Това съобщи пред БНР акад. Богдан Петрунов, един от водещите експерти в региона на имунологията и алергологията в България.

Според него през януари Омикрон ще стане преобладаващ вид у нас и напомни, че той се популяризира бързо, само че протича по-леко.

" Но и тези данни са условни. Важно е обаче и равнището на ваксинираните. При 60-70% ваксинирани разновидността ще е по-незначителен за нас... Колкото по-малко ваксинирани има, толкоз повече вирусът мутира ".

Aкад. Петрунов акцентира, че 30-40% от преболедувалите развиват пост Covid синдром.

" Преди два месеца към този момент публично този дълъг Covid беше разгласен за обособена болест. Затова споделяме, че това е мултиорганно заболяване ".

Той удостовери, че се работи по основаването на ваксина, която е ориентирана към стимулиране на клетъчния имунитет: " Много се приказва за антителата, те са значими все още, само че след 3-6 месеца спадат и нямат успеваемост. Дълбокият смисъл на всяка ваксина е стимулиране на клетъчния имунитет, стимулиране на паметовите кафези, които при още един контакт със съответния вирус се задействат отначало и стартират производството на антитела. Много интензивно се работи по такава ваксина и към този момент има положителни резултати ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР