По думите му ГЕРБ са първа политическа сила и логиката

...
По думите му ГЕРБ са първа политическа сила и логиката
Коментари Харесай

Георги Гьоков: БСП няма да подкрепи нито една от двете кандидатури за еврокомисар

По думите му ГЕРБ са първа политическа мощ и логиката демонстрира, че те би трябвало да посочат еврокомисаря.

" Това са борби вътре в обединението ", добави Гьоков.

Поясни, че е самоцел заложеният 3-процентов недостиг в Бюджет 2023.

" Финансите на страната в никакъв случай не са били в подобен безпорядък - в средата на годината да нямаме бюджет. 3% недостиг е самоцел, тъй като още преди коронавирус рецесията европейските страни се отхвърлиха от този аршин. Бюджетът би трябвало да бъде изработен по този начин, че да не е за сметка на хората ", съобщи Гьоков. 

" Изказването, че няма да се понижават обществените заплащания е цинично, тъй като това значи, че те ще бъдат замразени, и то по време на рецесия ", добави той.

По думите на Гьоков, други аргументи, заради които Българска социалистическа партия няма да поддържа този бюджет, са ниското преразпределение и това, че по-големият дял от приходите се образуват от физическите лица, а не от бизнеса.

" Преразпределението е към 38% от Брутният вътрешен продукт при приблизително за Европа преразпределение от 50%. Това значи, че в бюджета ни има 20 милиарда лева по-малко ", изясни социалистът.

Депутатът напомни част от предложенията на Българска социалистическа партия, които бяха отхвърлени в Народното събрание, като минималната работна заплата да се усили от 1 юли, майчинството през втората година да е равно на минималната заплата и еднократна помощ за учениците от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас, каквато има за тези от 1-ви и 8-ми.

" Когато Българска социалистическа партия взе участие в ръководството, обществената политика върви напред, и то не за сметка на финансовата непоклатимост на страната. През 2022 година реализирахме един доста мощен обществен бюджет с над 20 милиарда лева за обществени разноски. Тогава страната не е била по-малко финансово постоянна от в този момент ", акцентира Георги Гьоков.

По неговите думи, дясната финансова мисъл с безкрайните постулати за ограничаване на недостига и редуциране на администрацията, изключително тази, която работи на терен, не е потребна за обществото. " За да живеят хората добре, би трябвало да има повече обществена политика ", безапелационен бе социалистът.

Той напомни, че Българска социалистическа партия от дълго време предлага въвеждане на прогресивно данъчно облагане, дружно с калкулации, съгласно които хората с по-ниски приходи ще заплащат по-малко налози от в този момент, само че никоя друга парламентарна група не го поддържа.

  " Няма естествена страна с естествена обществена политика с плосък налог, пък изключително да няма необлагаем най-малко ", обърна внимание Гьоков, който акцентира, че следва публичен диалог по тази тематика и наближава време, когато би трябвало да бъде взето решение в тази посока.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР