По думите му газовата връзка с Гърция няма да бъде

...
По думите му газовата връзка с Гърция няма да бъде
Коментари Харесай

Овчаров: Цената на газа ще скочи двойно, Асен Василев иска да е премиер и си прави пиар

По думите му газовата връзка с Гърция няма да бъде подготвена през юни, а кабинетът „ като се изключи че слага България във трагично тежки условия, врътка и дребни далавери “
Цената на природния газ ще скочи двойно, а не както се приказва с 30%, съобщи някогашният енергиен министър Румен Овчаров пред БТВ.

„ Двойно по-висока цена на природния газ значи надлежно и двойно по-високи цени на всички артикули, които са свързани с природния газ. Те са над 20% изобщо от промишлената продукция на България над 43 милиарда лв. годишно произвеждане “, добави прогнозата си Овчаров.

По думите му няма евтина опция на съветския газ и по тази причина до момента никой не е прекъсвал връзките с „ Газпром “, тъй като другите възможности са по-скъпи и несигурни. Според Овчаров доставката на полутечен газ с транспортен съд е нестабилно за разлика от синьото гориво в тръбата.

Бившият енергиен министър счита, че вицепремиерът Асен Василев с изказванията за енергийна самостоятелност и справяне без съветски газ, си „ прави пиар “, като се цели в премиерския пост. Овчаров съпостави Василев с „ един различен финансов министър – Симеон Дянков, който искаше да пляска руснаците, само че те го напляскаха “.

„ Освен че слагат България във трагично тежки условия, връткат и дребни далавери “, съобщи някогашният енергиен министър.

По думите му с процедура за един ден е нает газов танкер от компания в Швейцария, „ от която произлиза актуалният шеф на „ Булгаргаз “ и ще се доставя газ от Тринидад и Тобаго, което ще го оскъпи още повече.

Овчаров е безапелационен, че газовата връзка с Гърция няма да бъде подготвена през юни. Той сподели документи, които, по думите му, демонстрират, че строителните работи по оборудването се правят „ без план, а по схеми “ и не дават отговор на условията за сигурност. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР