По думите му България е на опашката по лечение и

...
По думите му България е на опашката по лечение и
Коментари Харесай

Тревожна тенденция: На всеки 10 минути у нас някой получава инсулт

По думите му България е " на опашката " по лекуване и е рекордьор по заболеваемост и смъртност от инсулт в света.

 

Последиците от инсулта могат да бъдат тежки за пациента и околните му, сподели още той.

Българите умират от инсулт четири пъти по-често спрямо жителите от Европейски Съюз.

 

В страната ни се ползват четири пъти по-малко тромболизи - способ за лекуване на положението. В осем български лечебни заведения се вършат над пет % тромболизи, а в три лечебни заведения - над 10 % в случаите на инсулт, уточни доцент Калпачки.

 

Звената в България, които одобряват потърпевши от инсулти, са 130, само че в малко от тях се вършат тромболизи. През 2022 година пет лечебни заведения са се отказали да вършат тромболизи, демонстрират данни на " Индекс на лечебните заведения " - план на социологическата организация " Галъп ".

 

Всяка година 800 хиляди души в Европа получават инсулт, уточни още доцент Калпачки. За инсулта към този момент се приказва като за лечимо заболяване, а има и безапелационни доказателства, че е предотвратим, управляем и лечим, добави лекарят.

 

Нужна е предварителна защита, използване на модерни способи за лекуване, както и персонализирана рехабилитация и вторична профилактика, добави доцент Калпачки. Повече от 20 години има доказателства, че това е посоката и трендовете за справяне с инсулт, сподели още той.

 

Ежегодно в страната ни се записват над 47 хиляди случая на инсулт, през предходната година са били с две хиляди повече, сподели социологът Първан Симеонов от " Галъп ", съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР