По-долу ще видите внимателно направена селекция от най-важните събития, които

...
Коментари Харесай

K: Свят | Балкански държави предлагат временно убежище на афганистанци, Инфлацията в еврозоната расте

По-долу ще видите деликатно направена селекция от най-важните събития, които има смисъл да бъдат следени. Най-важните политически и стопански вести от деня може да прочетете тук. Подбрани пазарни и бизнес вести - тук.
Балкански страни оферират краткотрайно леговище на бежанци от Афганистан

Какво се случи? Албания, Северна Македония и Косово оферират краткотрайно леговище за бежанци от Афганистан, които са работили с американските военни, оповестява Politico. Много от тях са цивилни жители и изчакват издаването на американски визи. Премиерът на Албания Еди Рама разяснява, че преди дни държавното управление на Съединени американски щати са поискали страната да бъде директна страна за избран брой афганистанци, които са политически бежанци с последна дестинация Съединени американски щати. На този стадий Тирана счита да предложи студентски общежития за приютяване на афганистанските бежанци, а Скопие ще настани мигрантите в хотели и курорти. Косово към този момент има потенциал за настаняване на 10 хиляди души.

Защо това е значимо? Трите страни имат предпочитание да се причислят в Европейски Съюз, само че по едно и също време с това са едни от най-бедните на континента и са доста подвластни от връзките си със Съединени американски щати. Инфлацията в еврозоната нараства през юли

Какво се случи? Годишната инфлация в еврозоната е повишена до 2.2% през юли от 1.9% месец по-рано, демонстрират данните Евростат. Това е най-високо равнище на инфлацията от октомври 2018 година В Европейски Съюз цената на индикатора доближава 2.5%. Ръстът на потребителските цени се дължи главно силата, храните и алкохола.

Защо това е значимо? ЕЦБ предвижда годишната инфлация да продължи да нараства до края на 2021 година, само че счита, че нарастването се дължи главно на краткотрайни фактори, които не изискват промени в политиката на централната банка на еврозоната. Рекордно произвеждане на електрическа енергия от солари в Европейски Съюз Какво се случи? Доставките на електрическа енергия от слънчеви централи в Европейски Съюз през интервала юни-юли са нарастнали до рекордна стойност през 2021 година и се равняват на 10% от електричеството, създадено в района. Това демонстрира изследване на самостоятелния проучвателен център Ember. Страните от съюза са произвели близо 39 тераватчаса електрическа енергия от слънчеви панели през двата месеца, като 8 от тях са достигнали нови върхове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР