По-долу ще видите внимателно направена селекция от най-важните събития, които

...
Коментари Харесай

K: Свят | Американските визи за Хърватия падат, талибаните се устремиха към големи градове в Афганистан

По-долу ще видите деликатно направена селекция от най-важните събития, които има смисъл да бъдат следени.Най-важните политически и стопански вести от деня може да прочетете. Подбрани пазарни и бизнес вести -.
Талибаните се устремиха към огромни градове в Афганистан

Какво се случи? Афганистан ускори акцията против талибаните, опитващи се да овладеят значими центрове в страната - от Херат на северозапад и Лашкар Гах на юг до Кандахар на югоизток. Десетки са убити и от двете страни на спора. В част от страната армията разгласи изключително състояние.

Защо това е значимо? Вашингтон се споразумя през февруари 2020 година за евакуиране след 20 години в Афганистан, а в подмяна талибаните се задължиха да пресечен връзките с " Ал Каида ", да не атакуват непознатите контингенти и да договарят за бъдещето на страната с интернационално приетото държавно управление. От тези точки обаче единствено втората е изпълнена за момента.

До цялостното евакуиране на Съединени американски щати от Афганистан в края на август остават четири седмици. През това време талибаните поставят все по-големи старания за преодоляване на провинциалните столици, каквито за момента не управляват. В редица прогнози към този момент не се изключва разновидността придвижването, настъпващо бързо от началото на изтеглянето, да овладее Кабул и да се върне на власт. Настъплението на талибаните към този момент подвига мигрантска вълна към Европа.

Съединени американски щати смъкват визите за Хърватия
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР