По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които

...
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които
Коментари Харесай

К: Свят | Ердоган срина турската лира с още 9%; САЩ освобождават 50 млн. барела петрол от резервите си

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете.Най-важните бизнес вести -. Ердоган срина турската лира с още 9%
Какво се случи? Стойността на турската лира спадна с близо 9% във вторник, откакто президентът Реджеп Ердоган вербално отбрани неотдавнашните внезапни понижения на лихвите в страната и даде обещание да завоюва своята " икономическа война за самостоятелност ". Турският държавен глава упражни напън над централната банка да поддържа високи лихвени проценти, с цел да може по неговите думи да се усилят експортът, непознатите вложения и заетостта. Той прави това, макар че инфлацията в страната скочи до съвсем 20%, националната валута се обезцени, а приходите на популацията на страната осезателно спадат.

Защо това е значимо? Днешният срив е най-голямото на ден обезценяване на лирата, откакто ръководителят на централната банка беше уволнен през март. За миналата година турската национална валута е изгубила към 40% от своята стойност, като сривът е 20% единствено от началото на предходната седмица. Бившият някогашен зам.-гуверньор на Турската централна банка Семих Тумен, който беше освободен от Ердоган предишния месец, прикани към мигновено връщане към политиките, които пазят цената на лирата.
Съединени американски щати освобождават 50 млн. барела нефт от запасите си поради високите цени
Какво се случи? Съединени американски щати оповестиха, че ще освободят 50 млн. барела недопечен нефт от стратегическите си запаси. Според известието на Белия дом това деяние ще бъде координирано с други страни, огромни потребители на сила, в това число Китай, Индия, Япония, Южна Корея и Англия. От оповестеното количество 32 млн. барела ще бъдат отпуснати от американския Стратегически петролен запас през идващите няколко месеца, а 18 млн. са по към този момент подписан контракт, чието осъществяване се форсира, споделя се в позиция на Белия дом.
Реклама
Защо това е значимо? Мярката на Съединени американски щати и останалите страни насочва предизвикателство към Организацията на производителите на нефт и техните съдружници, обединени в ОПЕК+. Представители на страните от групата оповестиха, че при такова развиване ще преразгледат проекта си за нарастване на добива. Противопоставянето може да докара нова борба за надзор върху енергийния пазар. От Белия дом оповестиха, че има подготвеност за предприемане и на други стъпки, в случай че това се наложи.
Студеният феномен " Ла Ниня " евентуално е почнал
Какво се случи? Студеният климатичен феномен " Ла Ниня ", който от време на време се образува в Тихия океан, към този момент е почнал, оповестиха от метеорологичната работа на Австралия. Това се случва за втора поредна година и най-вероятно ще донесе хладно време в доста по-широк район, включващ още Западна Азия, както и Северна и Южна Америка. В Северното полукълбо климатичният феномен носи по-сурова зима и повече снеговалежи. До момента Световният съюз по метеорология още не е оповестил началото на " Ла Ниня ", само че предизвестява, че е доста евентуално да се стигне до подобен.

Защо това е значимо? Макар че се случва за втора поредна година, климатичните модели сочат, че тазгодишният феномен евентуално ще е по-краткотраен. Това е значимо, защото възможна студена зима ще съвпадне с неприключващата рецесия на енергийния пазар. " Ла Ниня " се образува, когато мощните ветрове реалокират топлите повърхностни водни пластове на Тихия океан от Южна Америка към Индонезия и на тяхно място дойдат по-студени. Това провокира интензивни превалявания в екваториална Азия и Австралия, само че също по този начин хладно време в Япония и Корея, както и необикновена суша в елементи от Китай, Бразилия и Аржентина. Феноменът усилва възможностите за снежни стихии в северните елементи на Съединени американски щати и Канада. Ако силата на " Ла Ниня " е огромна, феноменът може да докара влажна зима даже във Англия и Северна Европа.
Снимка на деня: Реклама
Принц Чарлз преглежда сергия за дюнери на пазара в Кеймбридж, откакто през днешния ден реши да слезе измежду народа. Престолонаследникът е на посещаване в английското градче, с цел да открие проучвателен център на фармацевтичния колос AstraZeneca на стойност 1 мрлд. паунда.
Още значими вести от света:ЕС удря непознатите софтуерни колоси
, както и нови отговорности и санкции (между 4% и 20% от оборота) за огромните софтуерни компании (Google, Amazon, Фейсбук, Apple и Microsoft, общо известни като GAFAM). Целта е ограничение на вероятно антиконкурентно държание от тяхна страна. Законът за цифровите пазари на Европейски Съюз, който беше гласуван през днешния ден в комисията по вътрешни пазари в Европейския парламент, най-вероятно ще засегне също туристическия уебсайт booking.com, както и онлайн платформите Zalando и Alibaba. След утвърждение от пленарната зала идващия месец Екологичен потенциал ще стартира договаряния с комисията и 27 страни, които биха могли да вкарат повече компании в обсега на новите правила.
Нови наказания поради " Северен поток 2 "
Съединени американски щати се готвят да наложат, който свързва Русия и Германия с тръби по дъното на Балтийско море. Този път в черния лист ще бъде включена компанията за морски превоз " Трансадрия ", която има отношение към строителството на подводното оборудване. Базираната в Кипър компания е обвинена, че е следена от Русия.
Съединени американски щати отново изпратиха унищожител в Тайванския пролив
Американски боен транспортен съд още веднъж мина през оспорваните води в Тайванския пролив, към които териториални искания има прилежащ Китай. " е извършиш рутинно прекосяване през Тайванския пролив в интернационалните води, спазвайки интернационалното право ", настояват от военноморските сили на Съединени американски щати. Китай предявява териториални искания към въпросния морски сектор, като приема, че демократично управлявания Тайван е негова отделила се провинция. Съединени американски щати, както и множеството страни по света нямат официални дипломатически връзки с Тайван, само че са негови мощни поддръжници на интернационалната сцена и доставчици с съвременни оръжейни системи.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Технологии 3 Транспорт 1 Политика 2 Транспорт 3 Свят 1 Политика 2 Технологии 3 Свят Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР