По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които

...
Коментари Харесай

К: Свят | SpaceX изстрелва първия изцяло частен полет в орбита; САЩ може да уволнят военните антиваксъри

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.Най-важните политически и стопански вести от деня може да прочетете.Подбрани пазарни и бизнес вести -.
SpaceX с първи напълно частен полет в орбита

Какво се случи? Космическата компания SpaceX на софтуерния бизнесмен Илън Мъск се готви да изстреля тази нощ първия напълно частен екипаж от непрофесионални " астронавти " в околоземна орбита. Мисията, наречена Inspiration4, се финансира от милиардера Джаред Айзъкмен - създател на платформата за електронни разплащания Shift4 Payments Inc. Освен него на борда на галактическата капсула Crew Dragon ще се качат още трима души - Хейли Арсено, която е медицински помощник в онкологичната болница St. Jude, Кристофър Семброски, който получава своя галактически билет, откакто негов другар го печели посредством лотария, и Сиан Проктър - някогашен претендент за астронавт и е подбрана след присъединяване в риалити формат с бизнес устременост. Екипажът ще прекара три дни в орбита към Земята, като съединяване с Международната галактическа станция (МКС) не се планува.

Защо това е значимо? Inspiration4 е дебютната задача на SpaceX в областта на галактическия туризъм и първият опит на компанията да изпрати хора в орбита напълно със лични сили и без помощта на NASA. Ако всичко премине сполучливо, това ще е голяма крачка напред спрямо съперниците Virgin Galactic на сър Ричард Брансън и Blue Origin на най-богатия човек на планетата Джеф Безос, които оферират единствено къс полет по балистична крива оттатък границата на космоса на височина към 100 км. и 3-4 минути престой в безтегловност. Мисията ще е и генерална подготовка за първата напълно частна туристическа експедиция до МКС, която е планувана за началото на 2022 година, проведена е от компанията Axiom Space и също ще се извърши с Crew Dragon. Северна и Южна Корея тестват още нови бойни ракети

Какво се случи? Въоръжените сили на Северна Корея са направили през днешния ден полеви тествания на две нови балистични ракети край източните си крайбрежия, оповестяват от командването на южнокорейската войска. Оръжейните системи са изстреляни към 6.30 сутринта българско време, прелетели са 800 км и са се издигнали на оптималната височина от към 60 км. Изпитанието идва единствено няколко дни след тестванията на първата севернокорейска крилата ракета, за която се счита, че може да носи нуклеарен заряд.

Защо това е значимо? Поредният ракетен тест идва в миг, когато напрежението на Корейския полуостров още веднъж стартира да се повишава. Приблизително по същото време армията на Южна Корея сполучливо е тествала първообраз на своя балистична ракета, която се изстрелва от подводници. Така страната стана първата неядрена страна в света, която разполага с сходна оръжейна система. Правителството в Сеул възнамерява да създаде още нови ракети, в това число балистични и свръхзвукови крилати, които да понижат зависимостта на армията на страната от Съединени американски щати, които поддържат на територията й близо 30-хиляден боен контингент. Съединени американски щати може да уволнят военните антиваксъри

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР