По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които

...
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които
Коментари Харесай

К:Свят | Джо Байдън и Си Цзинпин се срещат виртуално днес, ЕС подготвя още санкции срещу Беларус

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете.Най-важните бизнес вести -.
Джо Байдън и Си Цзинпин се срещат виртуално през днешния ден

Какво (ще) се случи? Джо Байдън и Си Цзинпин, президентите на двете най-големи стопански системи в света Съединени американски щати и Китай, ще беседват през днешния ден вечерта (американско време) на виртуална среща. Макар и в цифрова конюнктура, срещата се третира като такава на най-високо ниво. Според предварителната информация посланието на Байдън към Китай ще бъде страната " да играе по разпоредбите ". От своя страна Си Цзинпин ще сложи акцентиране върху Тайван, където напрежението е високо към този момент от месеци. Друга значима тематика сигурно ще са комерсиалните мита и бариери сред двете страни - политика, която бе стартирана от Доналд Тръмп и оставена на практика непокътната от наследника му Байдън.

Защо това е значимо? Китай и Съединени американски щати са в обтегнати връзки от години насам. Смяната на Тръмп с Байдън не промени нищо в тази посока, макар че в някои случаи има мотиви за частичен оптимизъм: предходната седмица да вземем за пример двете най-големи стопански системи подписаха климатично съглашение. Темата за Тайван да вземем за пример е комплицирана още в основата си, тъй като на доктрина Съединени американски щати следва политиката " Един Китай " - условието на Китай всички страни по света да признаят Тайван за част от Китай. На процедура обаче това не е по този начин и Съединени американски щати оказва помощ на Тайван и счита Китай за нападателна страна, изключително откогато Си Цзинпин циментира властта си. Европейският съюз приготвя още наказания против Беларус Какво се случи? Външните министри на страните от Европейския съюз (ЕС) взеха решение в понеделник да наложат още наказания против Беларус малко откакто държавното управление на Александър Лукашенко разгласи за " неуместни " обвиняванията, че утежнява мигрантската рецесия на границата с Полша. Санкциите ще бъдат добавка към към този момент съществуващите, които бяха наложени предходната година след вота за президент и последвалите всеобщи митинги в страната.
Реклама
Защо това е значимо? Европа счита, че Беларус основава подправена мигрантска рецесия за да изнудва съюза. През последните месеци по границата с Полша, Литва и Латвия се появиха хиляди мигранти от страни като Ирак, Афганистан, Конго и Камерун. Новите ограничения са ориентирани най-силно към авиолиниите, които прекарват хора от Африка в Беларус за по-късно да влязат в Европа. Най-лоша е обстановката на границата с Полша, която пази най-твърдо границите си. Литва и Латвия също към този момент взимат ограничения, като слагат огради и бодлива тел по земните си граници. Досега на границата са умряли осем души - от измръзване и изтощеност. Снимка на деня
Източник: Reuters
Латвийски бойци слагат бодлива тел на границата с Беларус в очакване на мигранти. Още значими вести от света Японската стопанска система се е свила с 3% на годишна база през третото тримесечие . Резултатът е доста по-лош, в сравнение с чакаха множеството икономисти - спад от 0.8%. Япония усеща мощни стопански земетресения поради ковид. Основната причина за свиването са по-ниския експорт и намаленото ползване на бизнеса.

Семейни разбърквания по върховете във Филипините . Настоящият президент на страната Родриго Дутерте разгласи, че идната година ще се кандидатира за сенатор. Това се случва малко откакто щерка му разгласи, че на изборите през май 2022 година щерка му Сара Дутерте-Карпио ще се кандидатира за вицепрезидент. В момента Сара Дутерте е кмет на град Давао - пост, на който наследи точно татко си. Двамата са от разнообразни партии.

Синът на Кадафи се кандидатира за президент в Либия . Сейф ал Ислам, синът на либийския деспот Муамар Кадафи, който беше свален от власт преди 10 години, се кандидатира за президентските избори в Либия. Изборите за парламент и президент би трябвало да се проведат на 24 декември.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР