По-добра събираемост на данъците, намаляване на разходите и борба с

...
По-добра събираемост на данъците, намаляване на разходите и борба с
Коментари Харесай

ОИСР препоръчва по-добра събираемост на данъците, намаляване на разходите и борба с корупцията

По-добра събираемост на налозите, понижаване на разноските и битка с корупцията – това са част от рекомендациите в отчета " Икономически обзор на България " на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), който бе показан през днешния ден от генералния ѝ секретар Матиас Корман. Той не даде съответен период по кое време България ще може да се причисли към организацията, а министър председателят Гълъб Донев изрази вяра, че това може да стане за три години. 

Невъзможно е съвсем половината работещи в България да получават минимална работна заплата, съобщи генералният секретар на Организацията за икономическо съдействие и развиване Матиас Корман. Именно с такива данни разполага организацията, което значи, че има висок % на работещи с приходи в сивия бранш. Корман предложи по-добра събираемост на налозите, което не значи увеличението им, а по-ефективна администрация. Затягане на коланите и преодоляване на инфлацията са измежду другите рекомендации:

" Предполагаме, че е настъпил моментът тук и на останалите места по света ограниченията за поддръжка поради високата инфлация да бъдат доста по-целеви ".

Според Корман би трябвало да се работи за по-добро обучение и продължаваща подготовка. По-високите приходи би трябвало да дойдат и с по-висока работливост на труда, разяснява още генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. От своя страна министър председателят Гълъб Донев увери, че се поставят старания за превъзмогване на проблемите и очерта времева рамка за присъединението ни.

България дава отговор в огромна степен на критериите за участие в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), съобщи министър председателят при започване на представянето на отчета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз " Икономически обзор на България ":

" При оптималната вътрешна готовност разполагаме с благоприятни условия да приключим присъединителния развой за към 3 години. Това е наша цел и съм уверен, че можем да разчитаме на поддръжката на Секретариата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за нейното реализиране ", сподели Донев.

Матиас Корман обаче не удостовери тези периоди: " Този развой ще завърши колкото се може по-бързо, само че и ще отнеме толкоз време, колкото е належащо ", уточни той.

Премиерът Гълъб Донев означи още: " Тук участват съвсем 1/3 от състава на Министерски съвет, както и хора, отдадени към участието на България в Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Организацията за икономическо сътрудничество и раз е общественост, учредена на полезности, чиито носители са хората, по тази причина и направих вметка кои са тук. Членството е главен външнополитически приоритет на страната, който намира необятна политическа поддръжка. Служебното държавно управление прави всички належащо за процеса по бързо присъединение ".

Според Корман България се оправя добре във връзка с макроикономиката непоклатимост и политиките за промени към този момент няколко десетилетия. " Постепенно напредва растежът на Брутният вътрешен продукт – 2,3%, приходите на глава на популацията се усилиха с към 30% по отношение на междинното за държавите-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз “, акцентира той, като добави, че след Covid пандемията българската стопанска система доста бързо стартира да се възвръща, доста постоянното възобновяване обаче е прекратено от световната рецесия поради войната в Украйна, тъй като колкото по-близо е една страната до Украйна, толкоз по-силно се усеща това.

" Увеличаването на цените за сила и храни се отрази върху други браншове в стопанската система ", означи Корман и добави, че преодоляването на инфлацията е главен приоритет. 

" Въпреки инфлацията заплатите също се покачиха и виждаме една разлика с множеството държави-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз ", уточни генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и добави, че би трябвало да се усъвършенства покупателната дарба в подтекста на инфлацията и посъветва да бъдем деликатни по отношение на нея.

Корман открои младежката безработица в страната, като разгласи, че тя е много висока – към 9%.

" Очакваме растежът на Брутният вътрешен продукт да се възвърне през 2024 година и да стане над 3% ", съобщи той. Съчетание от финансови промени за по-голяма продуктивност ще докара до напредък и стабилизация на обществените финанси и до възстановяване на инфлацията, разяснява още генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, като изясни, че фискалната политика би трябвало да бъде строга и фискалните ограничения би трябвало да бъдат ориентирани към тези, които най-вече поемат натиска от инфлацията.

" Българската финансова система е добре капитализирана, ликвидна като цяло, виждам че сте в позитивната страна на спектъра ", означи той и уточни, че в настоящия подтекст на световните пазари страната ни е относително постоянна.

" Нуждите от разноски би трябвало да бъдат задоволени, по тази причина е нужна фискална консолидация и резистентност. Имаше нужни разноски в подтекста на пандемията и след експанзията на Русия в Украйна, и по тази причина би трябвало да се подсигурява фискална дисциплинираност, която доста добре послужи на България в предишното ", сподели Корман.

Той разяснява и че разноските за безработица и за обществена поддръжка като дял от стопанската система са много по-ниски в България спрямо другите държави-членки в Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Според Корман би трябвало да се борим по-добре с бедността, да има тласъци за хората да се върнат на работа и т.н. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР