По данните на Националния статистически институт (НСИ) българите харчим повече,

...
По данните на Националния статистически институт (НСИ) българите харчим повече,
Коментари Харесай

Никъде по света няма такова чудо: Българинът харчи повече, отколкото изкарва

По данните на Националния статистически институт (НСИ) българите харчим повече, в сравнение с изкарваме! Според финансиста Мика Зайкова това се дължи на увеличението на кредитирането.

" Тревожното е, че са се нараснали заемите до 1000 лв. от нефинансови институции, което ще рече, че това са пари, изтеглени от хора, който имат неприятно кредитно досие ", означи тя в студиото на " България заран " по Bulgaria ON AIR.

И добави, че в случай че българинът се усеща оптимист – заемите за домакинство се усилват, а постоянно по-бедните опират до тегленето на бързи заеми, с цел да могат да си покрият битовите разноски.

Но мнението на икономиста Илия Лингорски е, че животът на заем не е характерен за страната ни, защото на доста места по света, като Съединени американски щати и Белгия, е по този начин.

" Дали сме зле или добре? Това са прочувствени категории. Тук догорим за динамичност на стопанската система. Слава Богу, че разноските надвишават приходите, другояче щяхме да имаме страшна инфлация. В среда на падащи лихви, предлагането на кредитиране се усилва. Ако не искаш да харчиш повече, няма да теглиш повече пари ", уточни той пред Bulgaria ON AIR.

За край на диалога Лингорски сумира данните от Национален статистически институт и настоящото състояние в страната ни по този начин: " Преди избори в България няма значение, дали някой ще подвига или смъква налозите – значимо е дали токът и водата ще са по-скъпи. Оптимизмът леко се усилва – хората стартират да харчат малко повече. Платежният баланс на стопанската система ни е положителен. Въпреки това остава навика, даже желанието да се усещаме по-бедни от останалите страни ".

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР