По данни на Украйна Русия е загубила още два от

...
По данни на Украйна Русия е загубила още два от
Коментари Харесай

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

П о данни на Украйна Русия е изгубила още два от своите кораби-амфибии в Черно море - това е последната сериозна и тежка загуба на флота на Москва в района от страна на Киев. 

В неделя украинските военни обявиха, че сполучливо са атакували два от огромните десантни кораби на Русия - " Ямал " и " Азов ", и информационен център в кримския град Севастопол, както и други, неуточнени инфраструктурни обекти. 

Установените в пристанищния град съветски управляващи обявиха, че Украйна е нанесла " масиран " ракетен удар по Севастопол, само че противовъздушната защита е прихванала ракетите. 

Загубата на още два десантни кораба се прибавя към наказателните загуби, които Украйна нанесе на съветския черноморски флот, основан на Кримския полуостров. Москва управлява Крим в продължение на десетилетие, само че Украйна се закани да си върне територията. 

Киев разполага с дребен флот, само че употребява морски безпилотни самолети и ракети с огромен обхват на деяние против съветския Черноморски флот, в това число десантните му кораби. Украйна е извадила от строя няколко десантни кораба на Москва, в това число " Цезар Куников " в средата на февруари. 

Малко след загубата на " Цезар Куников " Дмитрий Плетенчук, представител на украинските военноморски сили, съобщи, че в Черно море са останали единствено пет от 13-те десантни кораба на Русия от клас " Ропуча ". 

В началото на август 2023 година Украйна съобщи, че нейни военноморски дронове са блъснали " Оленегорски Горняк ", повреждайки десантния транспортен съд. 

Russia's huge Black Sea Fleet losses after two more ships hit
— Newsweek (@Newsweek)
През септември 2023 година Киев насочва круизни ракети към " Минск " от клас " Ропуча ". След това в края на декември 2023 година украинските военни обявиха, че са унищожили съветския десантен транспортен съд " Новочеркаск " в източното кримско пристанище Феодосия. През първите седмици на войната Москва загуби и десантния си транспортен съд " Саратов " от клас " Тапир " от украински ракети. 

Британският министър на защитата Грант Шапс съобщи в края на декември, че Русия е изгубила 20% от черноморския си флот през предходните четири месеца. 

Руските десантни кораби са една от многото цели на Украйна в Черно море. От началото на годината Киев е унищожил съветска подводница " Ростов на Дон " и е извадил от строя други плавателни съдове, като съветски патрулен транспортен съд и въоръжена с ракети корвета. 

Ударите на Киев заплашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна регион на Черно море. Москва към момента значително господства в други региони на морето, макар че след обилни загуби ограничи интервенциите си в източната част на района. 

Кремъл реалокира част от черноморските си активи от Крим в базата си Новоросийск в съветския Краснодарски край, по-далеч от бреговата линия на Украйна. Смята се също по този начин, че Москва основава друга военноморска база в Абхазия - разколнически район, интернационално приет като част от Грузия. 

* Вижте и това видео от архива ни: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР