По данни на СЗО България е една от водещите държави

...
По данни на СЗО България е една от водещите държави
Коментари Харесай

Подценяване на високото кръвно е водеща причина за инсулт

По данни на СЗО България е една от водещите страни по инсулти в Европа. Данните сочат, че през 2015 година в Германия от исхемичен инсулт са умряли 38 на 100 000 души, а в България - близо 154 на 100 000 души, което значи, че смъртността у нас е близо четири пъти по-висока.

" България, за жалост, е в челните места по заболяване от инсулт, по неработоспособност от инсулт и по смъртност от инсулт. Причината е, че пациентите не се отнасят задоволително съществено към контрола и лекуването на високото кръвно налягане “, сподели проф. доктор Иван Миланов на осведомително събитие във връзка Световния ден за битка с инсулта – 29 октомври.

Съществуват два съществени типа инсулт. Най-чест е исхемичният инсулт, като на него се дължат към 85% от случаите. Той поражда, когато притокът на кръв към мозъка е блокиран от тромб или стеснени кръвоносни съдове. Вторият по честотоа тип е хеморагичният инсулт и се развива при скъсване (руптура) на кръвоносен съд.

Рисковите фактори за инсулта са високото кръвно налягане (хипертония) и предсърдното мъждене , високия холестерол , диабета , тютюнопушенето , неправилното хранене , затлъстяването , несъразмерната приложимост на алкохол , неналичието на физическа интензивност и стресът .

“В България закъсняваме в диференцирането на рисковите фактори. Факт е, че имаме сериозен проблем в контрола на артериалната хипертония. Факт е, че нарасналото артериално налягане води до съществени затруднения, само че притеснителното като наклонност е подраняването на болестта и управлението му в дълготраен проект измежду тези човеци “, сподели проф. Арман Постаджиян. Той добави, че 20% от случаите на мозъчен инсулт се дължат на тромби формирани в сърдечни кухини, като характерен образец за това е най-честата сърдечна аритмия – предсърдно мъждене. Ето за какво профилактиката е от извънредно значение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР