По данни на Световната здравна организация към момента на планетата

...
По данни на Световната здравна организация към момента на планетата
Коментари Харесай

Диабетът, стволовите клетки и как учените успяха да излекуват мишки от болестта за първи път

По данни на Световната здравна организация все още на планетата живеят над 422 милиона души, страдащи от диабет.

Болестта лишава живота на два милиона души всяка година, без значение от обстоятелството, че медицината разполага с разнообразни способи за третирането на диабет.

В последна сметка никой от тях не е в положение да отстрани заболяването изцяло и страдащите са принудени до живот да заплащат за медикаменти и да се тревожат за здравето си.

Наскоро обаче учени от Мисури, Съединени американски щати, са съумели за пръв път да излекуват диабет при лабораторни мишки, употребявайки човешки стволови кафези.

Мишките мигновено са реагирали, като съвсем незабавно човешките кафези са съумели да подтикват бързото и естествено произвеждане на инсулин.

Само две седмици след използването на клетките кръвната захар на животните е възвърнала естествените си равнища. Учените споделят, че тази ремисия би трябвало да продължи до най-малко девет месеца, в случай че не и година.

Екипът е работил върху казуса в продължение на години, като предизвикването досега е било да се произведат единствено стимулиращи инсулина кафези, без да има нежелани " добавки ".

Учените разкриват, че за човек са нужни към 1.25 милиарда профилирани стволови кафези.

Преди да премине към проби с хора обаче, екипът от Мисури има намерение да тества откритието с по-големи животни, като този развой може да продължи още няколко години. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР