По данни на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), пациентите с Паркинсонова

...
По данни на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), пациентите с Паркинсонова
Коментари Харесай

Открито за Паркинсона: Пациенти разказват за лечението с дълбока мозъчна стимулация

По данни на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), пациентите с Паркинсонова болест у нас са 15 000. Новодиагностицираните пациенти са близо 1300 всяка година. 90% от тях са над 65 години, като дамите са по-засегнати от мъжете. Късният Паркинсон има три метода на лекуване в международната процедура: помпа с интестинален гел, апоморфинова помпа и дълбока мозъчна стимулация. И трите метода се възстановяват от НЗОК.

Кампанията " Открито за Паркинсона " на Института за здравно обучение споделя за пациенти с и по какъв начин този способ е трансформирал живота им, като задачата е да вдъхнат кураж и вяра на други хора, страдащи от болестта.

Маргрет е една от най-младите пациентки с Паркинсон в България, на която е прибавен методът. Той съставлява имплантиране на невростимулатор, който подава електроимпулси към мозъка и отстранява неприятните чувства на заболяването.

" Устройството работи по сходство на пейсмейкъра за сърце, само че с тази разлика, че електродите не отиват до сърцето, а до мозъка. Около 90-95% от пациентите са доста удовлетворени от метода, като в някои случаи е феноменално – човек, който не е можел да отиде на пазар, или да се придвижи от едната стая, до другата, може освен да се грижи за себе си, само че и още веднъж да работи, да стане дейна част от обществото. Защото огромният проблем при тези пациенти е " замръзването “ – то е травматично, унижаващо, пречи на естествения им живот “, споделя доцент Красимир Минкин, неврохирург в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ – София.



Точно това се случва и с Маргрет. Тя се връща към специалността си на преподавател, още веднъж може да държи химикала, още веднъж може да написа на дъската. " Предадеш ли се, изгубен си. В лицето на доцент Минкин аз открих спасението. Събудих се след интервенцията безусловно здрава. Днес – ето, нямам тремор. Животът ми се върна, още веднъж мога да пея, да излязам с приятелки, без да се тормозя, че мога да " замръзна “, споделя Маргрет. И приканва всички пациенти в нейното положение да си дадат късмет и в случай че са подобаващи за дълбока мозъчна стимулация, да се подложат на нея без съмнение.

Критериите един пациент да бъде подложен на ДМС са болестта да е най-малко от 5 години и медикаментите към този момент да не работят. Преди интервенцията се правят редица проби и проучвания от екип невролози и невропсихолози, с цел да се види дали стимулацията ще има нужния резултат. Възрастта на пациента също има значение – в УМБАЛ " Св. Иван Рилски “ не правят имплантацията на пациенти над 75 години.

" Самата имплантация има няколко стадия, най-важното е да се знае, че не е някаква мъчителна, не е и огромна неврохирургична интервеция. Ние забавяме заболяването, ние не я стопираме. Все още не е фиктивен способ, който да спре паркинсоновата болест. Но в случай че сте на мястото на пациент с Паркинсон, това е голяма изгода – в случай че човек може да завоюва 10 години, в които да живее доста, доста по-добре, в сравнение с без ДМС “, прибавя доцент Минкин.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР