По данни на Института за анализи и оценки в туризма

...
По данни на Института за анализи и оценки в туризма
Коментари Харесай

Двойно по-скъпо ще е на морето това лято

По данни на Института за разбори и оценки в туризма цените това лято ще са с към 25% по-високи

Два пъти нараства почивката на море у нас и в чужбина от май до юли. Ако при започване на сезона нощувката на човек в хотел 5 звезди, олинклузив, на нашето море коства към 60-80 лв., то в пика – юли и август, цените скачат над 200 лв., сподели инспекция на в офертите за лято 2023 година В по-евтините дестинации по Южното Черноморие като Ахтопол да вземем за пример, в хотел с басейн и олинклузив, за май-юни цените потеглят от 85 лв.. В пика на сезона обаче нощувката на човек не пада под 150 лв.. В Приморско стая за двама се предлага по 175 лв. при започване на сезона, а през юли към този момент би трябвало да платите 355 лв.. Почитателите на Созопол, в случай че желаят да почиват по това време, би трябвало да си подготвят по 186 лв. на човек за хотел 5 звезди, олинклузив.

По на север цените също се подвигат двойно. В Несебър може да почивате в сходен хотел против 80 лв. дневно на човек, само че през май, а от средата на юли цената към този момент е 215 лв.. Близки цени държат хотелите в Слънчев бряг и Златни пясъци, където почивката ще ви коства по 134 лв. за стая за двама през май-юни и 265 лв. през юли-август. За хотел на първа линия в Албена желаят по 72 лв. за престой при започване на лятото, а от средата на юли нощувката към този момент коства 180 лв..

Двойно скача цената на нощувката и в чужбина. В Анталия да вземем за пример 7 дни с включен превоз излизат 940 лв. на човек през май и юни, а в пика на сезона цената е 1900 лв..

Хотелите към този момент са оповестили и пониженията за ранни резервации. Най-големите отстъпки – 20 - 25 на 100, дават, в случай че платите до края на февруари. След това понижението пада до 10-15%, само че и то важи най-късно, в случай че платите до края на март. Внимавайте в офертите дали не би трябвало да доплащате за паркинг, климатик или домакински любим, в случай че го водите с вас. В част от офертите се показва, че има безвъзмезден паркинг, само че той се употребява до привършване на потенциала му, а другояче има заплатен като дневно таксата потегля от 10 лв. и стига до 20 лв.. Сериозни суми желаят в някои хотели за домашни любимци, като таксата може да стигне до 50 лв. дневно.

Тази година цените на хотелите са с 25% по-високи от предходната, заяви, като цитираРумен Драганов, шеф на Института за разбори и оценки в туризма. „ Ако желаете да ползвате безусловно същото, което сте употребили през 2022 година – същото легло, същата стая, да, тя ще бъде с към 25% по-скъпа. Това повишаване ще се отрази освен на нощувките, само че и на заведенията по морето. Но в случай че погледнете и пенсията ви се е нараснала, и заплатата ви се е нараснала. Така че нещата се балансират “, уточни Драганов.

По думите му хората имат огромен избор къде да почиват. „ Има квартири, които се оферират по 45-50 лв., и такива по 80 лв. за стая. Има и хотели, които оферират предложения по 1000 – 2000 и даже по 10 0000 лв. и т. н. Сега има цялото ветрило, задоволително е да влезете, в която и да е търсачка, и да зададете изискванията си “, добави той.

Ще има ли непознати туристи

Експертът чака мощен летен сезон. „ Той ще повтори миналогодишния, който беше доста спокоен и сполучлив. И ще го надмине, тъй като въпреки всичко предходната година нямаше този размер на чартърни полети, който чакаме през тази. Това са чартъри с туристи, които обичайно идваха в предпандемичните години. Тогава надхвърляхме 2 милиона задгранични гости за месеците юли и август, а септември достигахме до 1,8 милиона туристи. Така че чакаме обилни размери непознати туристи това лято. И също по този начин доста интензивни пътувания на българи в България “, сподели специалистът.

От чужденците, които идват тук, 36% са чули, че България е чудесна страна, от другари. Само 4% са чели печатна реклама. 38% са тези, които идват за следващ път. „ Имаме германци, англичани, които 20 следващи години, в това число и по време на пандемията, идват в България и доста им харесва “, посочи Драганов.

И предвижда, че ще дойдат минимум 50 000 руснаци – най-много тези, които имат парцели у нас, женени са за българи или имат бизнес тук. Но няма да има чартърни туристи, които идват за туризъм по този начин, както вървят в Турция. В Турция ще отидат към 3,5 милиона руснаци. Земетресението малко ще повлияе на числата, само че към този момент няма отвод от пътувания по летни стратегии за Турция. „ Най-много непознати туристи у нас чакаме от прилежащите страни – както споделяме над милион българи отиват в Гърция, по този начин и над 1 милион гърци идват у нас. На първо място са румънците - до 2 милиона души, по-късно са сърби, македонци, турци. От по-далечни дестинации идват туристи от Полша, Словакия, Англия, Германия. Извън Европейски Съюз имаме доста туристи от Израел. У нас идват туристи от 195 страни “, регистрира специалистът.

Почивката в чужбина

По думите на Румен Драганов освен у нас, само че и в чужбина цените това лято ще са по-високи. „ Няма страна, в която да няма инфлация и цените да не са се качили. Но на всички места се покачиха и приходите. Освен това диверсификацията на цените е голяма и няма по какъв начин някой да се оплаче, че не му стигат парите. Едно и също нещо на разстояние от 50 метра във Венеция може да го ядете за 7 пъти по-висока цена, зависи в какво заведение влизате и от къде пазарувате. Ако си купите един самун от магазина, той ще ви коства колкото в България “, изясни специалистът.

Най-предпочитаните дестинации за пътувания на открито за българите остават Гърция и Турция. „ На първо място е Турция, тъй като там има и шопинг, медикаментите там са три пъти по-евтини, на пазара могат да се намерят артикули, чиито цени са три-четири пъти по-ниски от тези у нас. В Гърция няма подобен шопинг, има подобен в Сърбия – сирене, кашкавал, цигари. От Македония пък зареждат гориво, тъй като е по-евтино “, разяснява Румен Драганов.

Зимният сезон

Провали ли топлото време и неналичието на сняг зимния сезон, питаме Румен Драганов. „ Зимният сезон е топли минерални води в СПА хотелите. Така че няма по какъв начин да го свързваме с има или няма сняг, тъй като хотелите с топли минерални води са на всички места - и в планината, и по морето “, безапелационен е той.

И добави, че през януари всички СПА хотели в България са били цялостни на макс. „ Това докара и до доста огромен брой пътувания. В същото време зимните курорти създадоха неестествен сняг, тъй че не можем да кажем, че сезонът е несполучлив или провален. Снегът, който наваля по-късно изпълни и пистите и хотелите. До 6 януари имахме 98% претовареност в Пампорово, 95% претовареност в Банско, 96% - във Велинград. Като цяло в страната 85% беше междинната претовареност в седмицата сред 22 декември и 6 януари, което е доста висок %. Освен това всички чартърни полети се извършиха, чужденците пристигнаха и може би щяхме да имаме повече чужденци, в случай че имаше сняг в планините, само че би трябвало да кажем, че за януари чакаме към 550 000 чужденци да са влезнали в страната, от тях към 60 000 са тези, които отиват за ски, а останалите са за други типове туризъм “, разясни Драганов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР