По данни на Инспекцията по труда най-често малките фирми в

...
По данни на Инспекцията по труда най-често малките фирми в
Коментари Харесай

Малките фирми често не плащат за извънреден труд по празниците

По данни на Инспекцията по труда най-често дребните компании в областта на услугите нарушават закона и не заплащат по-високите надници на работещите. И припомнят, че на формалните празници 24, 25 и 26 декември, както и на 1 януари 2024 година се поставя двойна отплата. В случай, че положеният за тези дни труд е и ексклузивен, той също се заплаща в допълнение.

" Ако един човек работи от понеделник до петък обикновено и събота и неделя му се явяват почивни дни, т.е., в случай че работи в някой от формалните празници, които в този момент предстоят, това за него ще се яви ексклузивен труд и той би трябвало да получи веднъж нарастването от 100 % и още един път за това, че поставя ексклузивен труд ", разясни Атанас Чернаев – Инспекция по труда, Пловдив, пред Българска национална телевизия.

Тази година Бъдни вечер се пада в неделя, което удължава почивните дни до 27 декември. Работещите на тази дата обаче ще бъдат обезщетени с спомагателни 75% за положения ексклузивен труд и то, в случай че не работят по график със сумирано работно време. Всеки, който през януари получи заплата и в нея липсва в допълнение заплащане за работата по Коледа и Нова година, може да подаде сигнал в Главната ревизия по труда.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР