По-честите и големи горещи морски вълни в Австралия застрашават с

...
По-честите и големи горещи морски вълни в Австралия застрашават с
Коментари Харесай

Големият бариерен риф е заплашен от...

По-честите и огромни горещи морски талази в Австралия заплашват с избелване коралите в Големия бариерен риф, съобщи Ройтерс, като цитира отчет на локална екоорганизация, написа Българска телеграфна агенция.

Той е показан в миг, когато специалисти на Организация на обединените нации са на посещаване в страната, с цел да създадат оценка дали обектът от Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО би трябвало да бъде систематизиран като " заплашен ".

Коралите са изложен на риск от ново всеобщо избелване след три такива в последните шест години, защото температурите на морската повърхнина край австралийското крайбрежие са се повишили с сред 2 и 4 градуса по Целзий над междинната, се споделя в отчета на австралийската екоорганизация " Cъвет по климата ".

Агенцията, ръководеща Големия бариерен риф, заяви преди дни, че е записала следващо доста избелване на коралите.
Избелването е " широкоразпространено, само че вариращо в доста региони ". Агенцията за морския парк Голям бариерен риф е открила това с въздушни наблюдения. Повечето от тестваните рифове сред о-в Хинчинбрук, на към 160 км от Кернс, и Лоуен - на към 450 км на югоизток, " са със съществено избелване, като при някои има и смъртност ".

Големите туристически региони още не са инспектирани, само че там стресът от горещината е по-малък и наблюденията на място демонстрират, че избелването не е съществено.

Специалистът по коралите Тери Хюс от университета " Джеймс Кук " споделя, че това е шестото всеобщо избелване на рифа и четвъртото от шест години.

Големият бариерен риф обгръща повече от 340 000 кв. км.

Ако изменението на климата продължи, избелването на коралите може да стане годишно след 2044 година, считат от екоорганизацията.
По време на 10-дневна си аудиенция в Австралия специалистите на ЮНЕСКО ще се срещнат с учени, регулаторни органи, политици, локални общности и водачи за оценка държавния проект " Риф 2050 ".

Основната цел е да реши дали проектът " е ориентиран към заканите, пред които е изправен Големият бариерен риф от климатичните промени и други фактори, както и че дефинира път за ускорени дейности ", се споделя в изказване на ЮНЕСКО.

Докладът на специалистите се чака да е подготвен при започване на месец май и ще докара до рекомендация към Комисията за международно завещание дали Големият бариерен риф да бъде систематизиран като " заплашен ". Комисията би трябвало да заседава в края на юни.

Австралийските управляващи до момента се противопоставяха на сходно решение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР