По-бързите PCIe устройства изместват тези със SATA интерфейсДелът на SSD

...
По-бързите PCIe устройства изместват тези със SATA интерфейсДелът на SSD
Коментари Харесай

Всеки втори нов ноутбук със SSD тази година

По-бързите PCIe устройства изместват тези със SATA интерфейс

Делът на SSD устройствата в ноутбуците ще надвиши 50% през 2018 година (на фотографията: SSD на Adata)

Пренасищането на пазара за NAND флаш памети докара до понижаване на цените на полупроводниковите дискове (SSD) за крайни консуматори, което от своя страна ускори търсенето на сходни устройства, отбелязва DRAMeXchange.

Прогнозата сочи, че вследствие на поевтиняването, SSD устройствата ще се настанят във всеки втори ноутбук, продаден през актуалната година. Освен това нараства търсенето на SSD-та с интерфейс PCIe, които последователно изместват устройствата със SATA III интерфейс, заради скоростните си преимущества.
още по тематиката
DRAMeXchange чака делът на PCIe решенията в сегмента на потребителските твърдотелни дискове да надвиши 50% тази година, т.е. най-малко всеки втори SSD ще работи на високоскоростния интерфейс.

PCIe устройствата превъзхождат тези със SATA във връзка с продуктивността при четене и запис на данни. И защото се чака разликата в цените сред двата вида SSD доста да намалее през 2018 година, производителите на районен съд и дискове интензивно ще постановат PCIe устройствата.

Излишикът от чипове флаш памет на пазара оказва напън на производителите на SSD-та. През второто тримесечие на годината те бяха принудени да оферират устройства въз основата на 64- и 72-слойни памети 3D NAND на занижени цени, което касае най-търсените потребителски SSD за лични компютри.

Най-силно поевтиняват потребителските SSD с интерфейс SATA – тяхната цена падна с 6-11% през второто тримесечие, спрямо първото. Същевременно, цените на PCIe дисковете паднаха с 3-10%. И двете категории артикули поевтиняват второ тримесечие подред.

Средната контрактна цена на PCIe дисковете остава с 10% по-висока, спрямо тази на SATA III устройствата. Ценовата разлика обаче ще понижава в течение на годината, което се изяснява с поевтиняване на цените на SSD-тата като цяло, както и с стартирането на контролери от начално и приблизително равнище за полупроводникови PCIe дискове.

В допълнение, рухването на цените на SSD-тата ще докара до увеличение на потенциала на най-търсените устройства до 256GB. Анализаторите чакат 512-гигабайтовите SSD-та да станат най-популярни не по-рано от 2019-2020 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР