По българското Черноморие няма опасност нито за корабоплаването, нито за

...
По българското Черноморие няма опасност нито за корабоплаването, нито за
Коментари Харесай

Заков: Новите F-16 реално ще са по-евтини, защото идват с допълнителни въоръжения

По българското Черноморие няма заплаха нито за корабоплаването, нито за туристите. Случва се да изплуват останки от военни обекти, само че както комерсиалното мореплаване, по този начин и Военноморски сили вършат съответното наблюдаване и реагират в точния момент. Това съобщи министърът на защитата в оставка Драгомир Заков в студиото на " Говори в този момент ".

Изплувалият сред Поморие и Ахелой обект е стартови мотор на ракета. Самият той е кух цилиндър и е изцяло безвреден, посочи той.

Заков разяснява поръчката на нови 8 изтребителя F-16 за 20 млн. $.

" Те на процедура са по-евтини. Да, има 70 млн. разлика, само че в доста по-голям пакет. Първите бяха 6 единични и два двойни - " спарки " самолета. Тук имаме имаме 4:4 - взимаме два двойни самолета повече. В първия пакет липсваха много въоръжения, много от бомбите, които се качват на самолета. Във втория те са включени, както и редица други детайли ".

Изтребителите ще се заплащат разсрочено в продължение на 9 години и половина.

" Това е като отидете да си купите кола - когато поискате екстри, нормално цената се качва. Като усилваме екстрите на F-16 и F-35 и цената се повишава. Всяка страна си прави пакет за своите лични потребности ", посочи Заков.

От 16-те самолета шест ще бъдат обучителни. Това е преценката на Военновъздушни сили, с която ние се съобразяваме, съобщи министърът.

България може сносно да се нарежда като стратегически сътрудник на Съединени американски щати в района и да се възползва от тяхната помощ и в бъдеще, разяснява още Драгомир Заков. По думите му концепцията за обща поръчка за покупка на оръжия от Европейски Съюз е вярно деяние, защото основава за по-ниски цени и по-големи качества.

" Имахме опция да влезем със Словакия в сходен вид за покупка на бойни машини, само че българското законодателство основава някои спънки. Трябва съществено да погледнем нашето законодателство и най-много Закона за публичните поръчки. Няма по какъв начин да има корупция, защото европейските механизми са жестоки. От доста време употребяваме стратегиите на НАТО, да вземем за пример пистата в " Граф Игнатиево " ще вършим с НАТО. Аз съм виждал по какъв начин се вършат сходни търгове, там корупция просто не може да има ", безапелационен е той.

На въпрос какво му следва, откакто изтече мандатът на държавното управление, Драгомир Заков съобщи, че евентуално ще се върне към дипломацията и Външно министерство.

" Аз пристигнах от дипломатическата работа, тъй че мястото ми постоянно може да бъде там. Мястото, както се споделя, ми се пази в Министерство на външните работи и на драго сърце бих се върнал при сътрудниците, тъй като и там има доста работа за извършване "

Отрече да са му предложили присъединяване в възможен длъжностен кабинет.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР