По 5 милона лева на ден за малкия и средния

...
По 5 милона лева на ден за малкия и средния
Коментари Харесай

По 5 млн. лева на ден в подкрепа на малкия и среден бизнес

По 5 милона лв. дневно за дребния и междинния бизнес даде обещание служебният министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев. Държавата продължава да работи, служебното държавно управление ще направи всичко допустимо да даде глътка въздух  за най-уязвимите сегменти в дребния бизнес, съобщи той.

Днес  Пулев се среща с регионалните администрации на Пловдив и Пазарджик по отношение на Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) и опциите за бизнеса да аплайват по него и по други европейски стратегии. 

735 млн. лв. ще бъдат разполагаем до края на тази година единствено по линия на Министерството на нововъведенията и растежа. По-голямата част от тази сума е по линия на Плана за възстановявне и резистентност - 600 млн. лв., като към този момент е задвижена първата процедура за 260 млн. лв. за софтуерна рационализация. Срокът за кандидатстване е до 16,30 ч. на 21 септември. Апелираме всички бизнеси да се срещнат и да аплайват, сподели министър Пулев.



Процедурата е ориентирана към микро, дребни и междинни компании в 4 от икономическите браншове на страната – C (Преработваща промишленост), Е (Доставяне на води; Канализационни услуги, ръководство на боклуци и възстановяване), J (Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; Далекосъобщения) и M (Професионални действия и научни изследвания). Кандидатства се онлайн през системата ИСУН. 

Работи се за отваряне на още една процедура по Плана идващия месец с фокус внедряване на IT решения и киберсигурост, като общият бюджет е 30 млн. лв.. " До края на годината ще създадем вскичко допустимо да отворим още 2 процедури - 200 млн. за инсталиране на  фотоволтаици, акумулатори за локално предпазване - като поддръжка за дребни и междинни предприятия в подтекста на енергийната рецесия. Това е доста съответна помощ в  актуалната обстановка - акцентира Пулев. - Ще работим и ще създадем всичко допустимо четвърта процедура по Плана също да се задейства тази година - за развойна действия и интелектуална благосъстоятелност ".

Работи се предпочитано и по структурните фондове. Фокусът е новият програмен интервал, новата стратегия за конкурентноспособност и нововъведения в предприятията. Тя към този момент е входирана в Брюксел. До края на годината се чака 140 млн. лв. да влязат, а до края на програмния прелиод - 3 милиарда лева

Това са доста положителни вести, дано да сме положителни, градивни, работим старателно за глътка въздух за най-нуждаещия се сегмент от българската стопанска система ", акцентира Пулев.

В Пловидвска област има  40 000 предприятия. От тях 93 - 94%  са микро - с до 9 чиновници. Те могат да се възползват оптимално от стратегиите.



На 12 септември от 12 ч. престои  среща в столичния хотел " Балкан ". На нея представители на бизнеса ще получат уточнения към изискванията и процедурите за кандидатстване. Освен Александър Пулев,  ще взе участие персонално и  Атанас Пеканов - длъжностен заместител министър-председател по ръководство на европейските средства. Участието е с предварителна регистрация  в електронна форма на Агенцията за дребни и междинни предприятия.

Министерството на нововъведенията и растежа до 2027 година ще ръководи съвсем 7 милиарда лв., от които 6,5 ще се ръководят от Главна дирекция " Европейски фондове за конкурентноспособност ", добави Илияна Илиева, шеф на Главна дирекция по ръководство на евросредствата.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР