По 1.78 евро ще струва на всяка страна от Европейския

...
По 1.78 евро ще струва на всяка страна от Европейския
Коментари Харесай

Вижте колко плащаме за ваксината срещу коронавируса

По 1.78 евро ще коства на всяка страна от Европейския съюз една доза от имунизациите против ковид, контрактувани от Европейската комисия с компанията AstraZeneca. Това заяви испанската организация ЕФЕ.
Общата цена на дозата е 2.90 евро, като 1.12 евро от нея се покрива от Европейската комисия, останалите 1.78 евро – от всяка от страните членки. Една имунизация се прави с 2 дози.
AstraZeneca plc/AB е британско-шведска мултинационална фармацевтична и биофармацевтична компания със седалище в Кеймбридж, Обединеното кралство и Сьодертеле, Швеция.
Испанският министерски съвет към този момент упълномощи предварителната покупка на имунизациите – общо 31 555 469 дози, като в страната се надяват 3.1 милиона от тях да дойдат още през декември, в случай че препаратът на компанията издържи всички инспекции за сигурност. В момента вървят тестванията от трета последна фаза. Всяка ваксина на AstraZeneca е с двойна доза, крайният период за тяхната доставка е юни 2021 година, като в Испания тези 31.5 млн. бройки ще стигнат за ваксинирането на 15 милиона души.
Еврокомисията има подписани още 2 контракта за доставки на ваксини за страните от Европейски Съюз с компаниите Sanofi – за 300 млн. дози и с Johnson&Johnson – за 200 млн. дози. Към момента се водят договаряния за подписване на сходни договори с други производители на ваксини срещу ковид – CureVac, Moderna и Pfizer. Приоритетно имунизиране в страните от Европейски Съюз ще получат медицинските чиновници, жителите над 60-годишна възраст, рисковите пациенти и работещи, чиято специалност не разрешава обществено разграничаване.
Държавите би трябвало да се приготвят за приемането на ваксини с разнообразни характерности, предпазване и транспортни потребности.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР