Плячката от престъпления, които криминални семейни кланове извършват в Германия,

...
Плячката от престъпления, които криминални семейни кланове извършват в Германия,
Коментари Харесай

С тирове през България: Мафиоти крадат милиони с гешефти, изнасят се в Турция

Плячката от закононарушения, които престъпни фамилни кланове правят в Германия, постоянно се насочва към Турция, открива журналистическо следствие на немските публични медии rbb от Берлин и BR от Мюнхен. Средствата текат по разнообразни канали. Един от тях минава през България, като парите се придвижват в моторни транспортни средства. Друг всекидневен канал е системата „ Хавала “, при която парите се „ трансферират “ единствено въз основата на взаимно доверие, написа „ Дойче веле„. 

Лица, близки до правосъдната власт в Турция, оповестяват, че пари се придвижват и от пасажери на авиолиниите, които носят суми под позволения най-много от 10 000 евро. В момента върви следствие, обвързвано с група дами, пренасяли по този метод пари в Турция. Същите тези дами в Турция изпълнявали и друга роля – на проститутки, които вземат участие в секс празненства, проведени от незаконни босове.

Престъпници, търсени в Германия, се укриват в Турция

Според създателите на следствието, представено от публичната медия ARD, редица нарушители от турско-арабски кланове, които се търсят с интернационална заповед за арест, също се укриват в Турция, където водят най-спокоен живот. Един от тях е най-търсеният нарушител в Германия Хейсем Мири. Този човек се търси от цели 17 прокуратури за действия, осъществени в Германия под многочислени разнообразни идентичности.

Според едно от обвиняванията през 2009 година покрай Бремен Мири е направил едно по този начин наречено „ ликвидиране на достойнството “, предоставено му от неговото лично семейство. След убийството той се укрива в Турция. Германските следствени органи откриват местоживеенето му, само че турската полиция на три пъти се проваля при опити да го арестува.

Клановете имат връзки с високопоставени турски политици?

Разследващите публицисти са интервюирали един добър ценител на турското правораздаване, един източник от средите на незаконните кланове в Германия, както и хора от немската полицейска система. Всички те в поверителни диалози изказали догатката, че незаконните кланове имат връзки нависоко в турската политика. Според един немски полицейски отчет през 2017 година да вземем за пример заместникът на Реджеп Тайип Ердоган в управлението на Партията на справедливостта и развиването се е срещнал в град Залцгитер с неколцина представители на клановете, част от които са уличени в тежки закононарушения.

Реклама

Журналистите разполагат и с фотоматериал, който потвърждава, че представители на същите незаконни кланове непрестанно търсят непосредственост с турския президент. Така да вземем за пример 73-годишният Мохамед М., който се счита за нравствен ментор на клана Мири в Германия, се е снимал дружно с Ердоган. А един различен родственик на най-издирвания нарушител в Германия Хейсам Мири до неотдавна беше в градското управление на Партията на справедливостта и развиването в пристанищния град Мерсин в Южна Турция. Тъкмо там години наред необезпокоявано живее самият Мири.

Телефонни измамници от Турция тормозят германците

Заедно с други нарушители от клана Хейсам Мири построил в Турция цяла мрежа за телефонни измами в Германия. Схемата е позната: измамниците звънят по телефона, показват се за полицейски чиновници и убеждават жертвите си да им поверят за бранене парите, с който разполагат в брой, както и други скъпоценности. Журналистическото следствие, представено от ARD, открива, че от 2020 година насам са правени 150 000 опита за сходни измами, а нанесените вреди досега възлизат на 120 милиона евро.

В последна сметка, откакто се укрива 13 години от полицията, Мири неотдавна е задържан в Турция по обвиняване, че управлява тайфа измамници. Турските управляващи конфискуват негово имущество на стойност 30 милиона евро. Източници в правосъдната система на Турция оповестяват, че Мири се е опитвал да основава компании на името на подставени членове на клана. Други родственици от клана пък купували недвижими парцели за него.

По същите канали се изнасят пари и от други закононарушения?

Широките разклонения на клана станала забележими едвам след сериозен разбор, тъй като членовете на клана се подвизавали под разнообразни фамилни имена. „ Много е значимо да се знае кой с кого е родственик, кой с кого върти общи гешефти, кой изнася парите зад граница и кой се явява като подставено лице за пазаруване на недвижими парцели в Германия “, споделя една държавна служителка, която има сериозен принос към разплитането на клановата мрежа. От съображения за сигурност нейното име се пази в загадка.

В рамките на следствието били разкрити и връзки с други проблеми. Установени били да вземем за пример връзки сред клана Мири и хипотетичната престъпничка Ясемин Гюндоган, за която се твърди, че преди две години е откраднала повече от 8 милиона евро от една бронирана куриерска кола в Бремен. Възниква основателното съмнение, че по каналите, по които зад граница се изнасят парите от телефонните измами, може би са изтекли и осемте милиона от банковия грабеж.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР