Плувецът Петър Мицин бе избран за най-добър млад спортист на

...
Плувецът Петър Мицин бе избран за най-добър млад спортист на
Коментари Харесай

Мицин изпревари Насар и за най-добър млад спортист на България

Плувецът Петър Мицин бе определен за най-хубав млад състезател на България за 2023 година Той заслужи оценката в анкетата, проведена от единствения уебсайт за детско-юношески спорт – Viasport.bg. Участие взеха 84 представители на медиите, които показаха общо 47 спортисти на възраст до 19 година


Роденият във Велинград плувец събра 790 точки и получи премията си на специфична гала в Театралната зала на ЧУ „ Свети Георги “ в София от Тодор Иванов, шеф на Фрий медиа груп, уредник на събитието.

През миналата година Мицин стана първият български плувец със международен връх при юношите в мъжкото ни направление, завоюва и международната купа на 400 м св. жанр при юношите. Той е първият ни троен европейски отличник в мъжкото плуване, както и първият играч у нас въобще с три медала от един шампионат – международното в Израел.

Мицин има и две олимпийски квоти за Париж 2024 – на 400 и 800 м св. жанр, и затрупан норматив „ Б “ на 200 м св. жанр.

Плувецът, който преди година бе 10-и в класацията, в този момент изпревари с 239 точки втория - Карлос Насар. Мицин се подреди пред щангиста и в класацията " Спортист на годината ". Двамата заеха надлежно трето и четвърто място. Това провокира бурна полемика в социамните мрежи сред почитатели и спортисти, както и недоволството на майката на Насар. Щантистът през днешния ден не се появи на церемонията. Статуетката му получи Марин Милашки от федерацията по повдигане на тежести.

19-годишният Карлос от Червен бряг през миналата година сложи два международни върха за мъже в дуела и в изтласкването, стана европейски първенец за мъже в Ереван и първи на Световната купа в Доха.

На трета позиция за 2023 година с 464 точки се подреди надарената ни шахматистка Белослава Кръстева, която завоюва бронзов орден от международното състезание до 20 година в Мексико Сити и бе част от тима на България за дами, който ни зарадва с европейска купа от Будва.

Белослава се прибра в Съединени американски щати, където учи в Университета в Мисури, и не можа да участва на церемонията, само че благодари за премията в особено видеообръщение. Наградата й бе връчена от олимпийската шампионка в гребането Здравка Йорданова на нейната майка Петя Кръстева.

Ето и топ 10 в класирането:

1. Петър Мицин (плуване) – 790

2. Карлос Насар (вдигане на тежести) – 551

3. Белослава Кръстева (шахмат) – 464

4. Божидар Саръбоюков (лека атлетика) – 431

5. Стилияна Николова (художествена гимнастика) – 403

6. Калина Бояджиева (таекуондо и кикбокс) – 256

7. Симеон Николов (волейбол) – 243

8. Радослав Росенов (бокс) – 209

9. Никола Цолов (моторни спортове) – 182

10. Илиян Радулов (тенис) – 163. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР