Пловдивският окръжен съд осъди бивш началник група в КАТ-Пловдив, след

...
Пловдивският окръжен съд осъди бивш началник група в КАТ-Пловдив, след
Коментари Харесай

Бивш началник в КАТ с условна за подкуп

Пловдивският областен съд осъди някогашен шеф група в КАТ-Пловдив, откакто го призна за отговорен по четири обвинявания, като едното от тях е за рушвет.

Подсъдимият призна виновност и по четирите обвинявания, а точно че е взел рушвет, с цел да пусне в придвижване БМВ, на което са му снети табелите за административно нарушаване по Закона за придвижване по пътищата, а по-късно е подбуждал 4 чиновници да затаят истината по случая.

Освен това е съставил и документ с погрешно наличие.

В процедура, протекла по реда на съкратеното правосъдно разследване, съдът дефинира на М. М., някогашен шеф група в КАТ Пловдив, едно общо най-тежко наказване в размер на 2 години и 4 месеца отнемане от независимост условно с изпитателен период от 3 години.

Подсъдимият М. М. призна напълно обстоятелствата и събитията, изложени в обвинителния акт.

Размерът на по този начин наложеното наказване е избран при изискванията на член 54 от Наказателен кодекс и след редуцирането с 1/3, според член 58а ал.1 от Наказателен кодекс.

Със същата присъда Окръжен съд – Пловдив лиши подсъдимия М. М. от право да заема управителна служба в състава на Министерство на вътрешните работи за период от 3 години.

На съображение член 23 ал.3 от Наказателен кодекс съдът причисли и наказването санкция в размер на 1000 лв..

Подсъдимият М. М. бе приет за отговорен в това, че:
В качеството си на длъжностно лице – шеф на група „ Административно-наказателна активност, информационно-аналитична активност и доклад на пътнотранспортните катастрофи и водачите “ в бранш „ Пътна полиция “ при ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив, на 21.11.2021 година е изискал и на 23.11.2021 година е приел рушвет в размер на 300 лв., с цел да извърши друго закононарушение във връзка със службата си.
2.  В интервала от 23.11.2021 година до 01.02.2022 година в Пловдив в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно състояние не е извършил служебните си отговорности. Мотивът е да набави полза за А. С. Д., изразяваща се в отбягване на административно-наказателна отговорност,  и за А. В. Д., изразяваща се в обезпечаване на опция лек  автомобил „ БМВ 730 “ да продължи да бъде ръководен в страната и чужбина. От действието са настъпили обилни нездравословни последствия – уронване престижа на Министерство на вътрешните работи и основаване на предпоставки за осъществяване на нови нарушавания на ЗДвП.

3. В интервала на края на януари 2022 година – 01.02.2022 година в Пловдив при изискванията на продължавано закононарушение е подбуждал 4 лица, към закононарушение по член 290 от Наказателен кодекс.

В края на януари 2022 година е подбуждал А. Д. и С. Д. да потвърдят лъжа, като заявят, че при осъществената на 20.11.2021 година инспекция не са били сваляни от полицейски чиновници номерата на лекия автомобил „ БМВ 730 “.

На 01.02.2022 година е подбуждал В. Б. и Р. В. да потвърдят лъжа и да затаят истина, като заявят, че не си спомнят/не са сигурни дали са свалили регистрационните табели от лекия автомобил „ БМВ 730 “ при осъществената от тях на 20.11.2021 година инспекция на този автомобил.

4. На 02.02.2022 година в Пловдив в качеството си на длъжностно лице е съставил формален документ – Заповед за използване на насилствена административна мярка с посочена дата 20.11.2021 година, в който е удостоверил погрешни условия – че документът е формиран на 20.11.2021 година, за да бъде употребен като доказателство за тези условия.

Присъдата предстои на митинг и обжалване в 15-дневен период пред Апелативен съд – Пловдив.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР