Пловдивските фармацевти са втрещени от истерията, с която се опразват

...
Пловдивските фармацевти са втрещени от истерията, с която се опразват
Коментари Харесай

Шефката на фармацевтите в Пловдив: Война! Всичко се изкупи, няма за болните

Пловдивските фармацевти са втрещени от нервността, с която се опразват аптеките. Като на война е. Всеки граби и се презапасява, а за хора с други заболявания отвън Коронавирус не останаха лекарства, изумена е шефката на Регионалната фармацевтична гилдия в Пловдив Димитрия Стайкова, представена от " 24 часа ".

Тя и сътрудниците й приканват хората да не се запасяват с медикаменти , които не им трябват сега, тъй като няма за действително болните. Обясняват им, че по време на война и зараза няма привилегировани, само че никой не желае да ги чуе.

" В интернет излязоха схеми на разнообразни лечебни заведения за лекуване на ковид. И народът полудя. Никой обаче не изяснява тези комбинации по какъв начин да се ползват , при каква фаза на инфекцията и при каква клиника на пациента. Хората просто изкупиха посочените медикаменти ", споделя от персонално наблюдения Стайкова.

Най-много се купували препарати с цинк, селен, витамин С и Д, които са без рецепта. Изчезнали фраксипаринът и антистенокардинът. Нискодозираният аспирин също не е пощаден.

" Изумителното е, че се доставиха с предписания и разграбиха антибиотиците азакс, азитромицин и всички производни, които са под друго комерсиално название. Купуват количества повече, в сравнение с е нужно за един болен. И в аптеките няма. В този миг даже пациентите да имат предписания, няма какво да им се даде. Вчера получих единствено три опаковки азитромицин, а пристигнаха 10 с предписания ", дава образец шефката на пловдивските фармацевти.

Нейни сътрудници споделят, че към този момент са се изкупили антибиотиците и от втората група, които влизат в схемата за лекуване на коронавирусна зараза. Това са таваник, левокса и левофлоксацин. Свършили и кортизоновите артикули в таблетна форма, защото в лечебните заведения го ползват на ампули.

" Лекарствата фраксипарин и клексан се употребяват доста постоянно и от бременни , изключително когато са заченали ин витро. Вчера съм търсила в целия град, едвам открих 4 ампули за една жена, с цел да не предприеме прибързано раждане. А тя би трябвало да бъде покрита с този препарат до края на бременността. Ако го няма, може да е съдбовно ", показва Стайкова.

Независимо от апелите на нейните сътрудници, мнозина се опасяват, че могат да останат без лекуване и затова купуват в промишлени количества. Според фармацевти чувството е доста неприятно.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР