Пловдивчани отново пропищяха от гигантски буболечки плъзнали из града. Освен,

...
Пловдивчани отново пропищяха от гигантски буболечки плъзнали из града. Освен,
Коментари Харесай

Гигантски буболечки налазиха Пловдив

Пловдивчани още веднъж пропищяха от великански буболечки плъзнали из града. Освен, че са много страшни на тип и с внушителни размери, насекомите се трансформират и в същинска злина в града под тепетата с настъпването на есента. Влажното време и понижаването на температурите се трансформират в парадайс за буболечките с величествен размер.

Lepthocerus patruelis, или тъй наречените Нилска водоплавка, е колос от семейство Белостоматиди - водни жители, достигащи 8-12 см дължина. Негова отличителна линия са щипките, ситуирани в предната част на тялото.

Насекомите са известни и с може би най-болезнените ухапвания на хора, които не нанасят медицински провали, само че предизвикват страдалчество, евентуално поради инжектираната в раната течност.

При захапване експертите поучават да се бие ваксина срещу тетанус.

Насекомите се считат за нормален жител на островните страни, като Кипър и Малта, само че все по-често може да се срещнат и у нас. Преминаването на река Марица през града благоприятства за разпространяването на страшните буболечки. Внушителните инсекти се виждат и по терасите, входовете, а даже и в жилищата на мнозина.

През последните няколко години в Южна България се откриват от ден на ден екземпляри от Lethocerus patruelis, което е удостоверение, че насекомото се реалокира в нови територии на север, евентуално поради измененията в климата и световното стопляне.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР