Plovdiv24.bg У нас за демографията се говори с клишета, което води

...
Plovdiv24.bg
У нас за демографията се говори с клишета, което води
Коментари Харесай

Експерт: Раждаемостта у нас е типична за развития свят, с темата се злоупотребява

Plovdiv24.bg У нас за демографията се приказва с клишета, което води до неправилни решения. Темата се употребява за популистки цели. 

Такава позиция изрази доцент Георги Бърдаров, експерт по демография и учител в Геолого-географския факултет на Софийския университет.

" Аз съм изрично срещу всевъзможни апокалиптични и катастрофични прогнози, защото те насаждат суматоха, не почиват на обективните действителности. Не се стига до същността на проблемите, а се минава по една популистка линия, откакто излязат резултатите на Национален статистически институт за демографията. " - акцентира ученият.

По думите му, демографското положение на България е натурален развой - България е част от развития свят, в който като цяло протичат сходни процеси.

Българите обаче не трябва да бягат от действителността - страната ни е в демографска рецесия и от 29 години е в тройката страни с негативен натурален приръст. Според доцент Бърдаров, главният проблем в България е, че за демографията се приказва с клишета, от това произтича вземането на неправилни решения, а виновността се търси в ниската раждаемост.

" В България няма ниска раждаемост. Има напълно естествена раждаемост за европейска страна на този стадий от своето развиване. " - увери доцент Бърдаров.

Той разясни, че сега в детеродна възраст влиза поколението, родено през интервала 1995-2000 година, когато България е била в тежка демографска рецесия. По това време има доста емигрирали фамилии и по тази причина сега може да се твърди, че раждаемостта е постоянна, просто детеродният контингент е дребен.

Един от най-големите проблеми, свързани с демографията в България е застаряващото население - отвесен демографски дисбаланс, което е реалност поради огромната миграция на младо население.

" Когато приказваме за демография в България, би трябвало да приказваме за едно само нещо - увеличение на каузи на младото население. Не можем да вдигнем раждаемостта сензационно по никакъв метод. " - уточни ученият.

Според него, основната дума за справяне с демографския проблем е " обучение ".
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР