Пловдив. Зам.-кметът Анести Тинчев разкри пред общинските съветници на Пловдив

...
Пловдив. Зам.-кметът Анести Тинчев разкри пред общинските съветници на Пловдив
Коментари Харесай

Община Пловдив ще затвори сметището в Цалапица за община Родопи заради стари задължения

Пловдив. Зам.-кметът Анести Тинчев разкри пред общинските съветници на Пловдив през днешния ден фактическата обстановка, обвързвана със задължението на община " Родопи " към Пловдив за сметището в Цалапица, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Пловдив . Реално община " Родопи " е трябвало да заплати на Пловдив, а той - на централната власт.

Ето и фактологията:

“Дейностите на общините във връзка с събирането, превозването и депонирането на боклуци се дефинират от Закона за ръководство на отпадъците и прилежащите нормативни и поднормативни актове ", уточни Тимчев и добави, че всяка година министърът на околната среда и водите, със своя заповед дефинира какви да са отчисленията.

Всяка община е задължена да внася тези суми. Тези суми се употребяват за рекултивация на сметища и за развиване на твърдите битови боклуци и действия. Те могат да се извършват по тъкмо избран ред. 2014 година община Родопи не внася присъдените и суми и към края на 2019 година Регионална инспекция за опазване на околната среда пуска акт за 458 000 лв., тъй като според наредба на Министерство на околната среда и водите всички общини би трябвало да създадат районно съдружие за ръководство на отпадъците и пътя за придвижване на парите е най-голямата община.

Те се събират в сметка " непознати сметки ". 2014 година община Родопи нищо не внася и през 2019 година връчват акт на Пловдив. Община Пловдив апелира това, тъй като е безупречен длъжник, Административният съд обаче споделя " вие сте длъжни да внесете сумата ". Общината апелира във Върховен административен съд - те също споделят " длъжни сте ". Община Пловдив пуска към " Родопи " поканата за непринудено осъществяване, като им показва, че ще затворят сметището в Цалапица за тях. Също по този начин биват застрашени, че ще бъдат изключени от районното съдружие, само че внасяне на сумите няма. През 2020 година кметът на Пловдив получава идващият акт, общо 497000 лв., които висят от Родопи на Пловдив.

Анести Тимчев изясни, че от 31 март предходната година по гледище персонално на кмета на Пловдив към този момент е изменен този член и към този момент е отпаднало задължението на ръководителят на сдружението да дава отговор и да е задължен да заплати отговорности на други общини.

" През цялото това време община " Родопи " дава обещание на Пловдив, че ще си заплати задължението, само че не става. " Община Родопи не знаеше, че в непознатата сметка в Регионална инспекция за опазване на околната среда имат към 2 млн. лв., които те могат да изтеглят и изхарчат. Предложихме им да внесат сумата и да им дадем позволение да си ги изтеглят.

Това е цялата истина по този въпрос. Заведени са всички каузи и това са решенията. Това е всичко, което е направено от община Пловдив ", завърши Анести Тимчев.

От общината оферират на идващото съвещание на Общинския съвет да бъдат поканени общински съветници от " Родопи ", или от управлението на общината, или пък наши съветници да участват на техен съвет.

" Кметът на " Родопи " Пламен Спасов не е плащал. Всяка стотинка ми е скъпа, още повече, че до последно обещаваха " Ще ви дадем парите "! Не желая пловдивчани да заплащат вместо " Родопи ". Ние сме изрядни, а плащаме на тези, които не са. Затова и трансформираха закона и оттук насетне към този момент няма да е по този начин ", изясни от своя страна Здравко Димитров.

Председателят на групата на Вътрешна македонска революционна организация Стефан Послийски добави: " Това е мишкуване от страна на община " Родопи ". Кой е виновен за това обратно в годините? 1 милион лв. е една сериозна сума! Явно до момента се е водила тиха дипломация. Предлагам да се направи един финален опит и моля " Родопи " да си платят задължението. Освен затваряне на депото има и други способи - като да вземем за пример да спрме това улеснение, което имат ръководещите от " Родопи " в това число и на Главната на Пловдив ".
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР