Пловдив ще търси помощ от държавата за строежа на басейн

...
Пловдив ще търси помощ от държавата за строежа на басейн
Коментари Харесай

Ще има ли Пловдив олимпийски басейн? Кметът каза откъде ще т...

Пловдив ще търси помощ от страната за градежа на басейн с олимпийски размери. Това съобщи кметът Здравко Димитров, който подсети за големите триумфи на локалните плувци.

Първата копка на оборудването бе направена през есента на 2019 година при предходната градска администрация, само че финансиране не бе обезпечено и до действително строителство не се стигна.

„ Задължени сме към плувците, които завоюваха две от общо трите квоти на пловдивски спортисти за Олимпиадата в Токио. В същото време Йосиф Миладинов и Диана Петкова, както и останалите плувци от клубовете нямат опция да упражняват в 50 метров басейн. Затова ще се потърсят средства за създаване на басейна, който по план е в непосредствена непосредственост до плувен комплекс Младост “, съобщи Здравко Димитров.



Той посочи, че ще беседва и с държавното управление за отпущането на средства за изграждане на оборудването. По предварителни планове, то трябваше да коства към 13 милиона лв., само че след повишаването на строителните материали ще се създадат нови количествено-стойностни сметки.

Процедурата по желание на реализатор бе извършена още през 2019 година, определена бе и компания за контрол, само че заделените като предплатено заплащане средства от 1 милион лв. тогава бяха пренасочени.



„ За да не товарим общинския бюджет, ще търсим финансиране освен от държавното управление, а и от фондовете, като да вземем за пример „ Джесика “ или ФЛАГ. Другата опция е някои от в този момент изпълняваните планове от Общината да бъде финансиран с възможен заем, за който приказваме повече от година, и тогава да се освободят средства в две бюджетни години, с които да построим басейна “, добави кметът Димитров.



Той напомни и обстоятелството, че ЖПК „ Младост 91 “ е най-успешният плувен клуб в страната, като 26 пъти подред стана държавен първенец, преди от него да се отделят още 3 клуба.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР