Пловдив празнува днес 170 г. от първото честване на братята

...
Пловдив празнува днес 170 г. от първото честване на братята
Коментари Харесай

Почитаме Кирил и Методий с шествие, концерт и изложба

Пловдив чества през днешния ден 170 година от първото честване на братята Кирил и Методий. Именно под тепетата то се е случило за първи път на 11 май през 1851 година в епархийското учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий “ по самодейност на Найден Геров.

Тържествата през днешния ден сплотяват напъните на Общински институт „ Старинен Пловдив “ и гения на учениците от СУ „ Св. св. Кирил и Методи ".

Началото е в 10 ч. - къса танцова фолклорна стратегия край фонтана пред ​Общината. Оттам в 10.30 ч. ще тръгне обичайното шествие на СУ „ Св. св. Кирил и Методий “ по основната улица, водено от най-малките танцьори и мажоретния състав на образователното заведение. За да се спазят противоепидемичните ограничения, ще вземат участие единствено деца от начален курс, защото за тях заповедта на здравния министър разрешава извънкласни действия.

След полагането на венци и цветя на паметната плоча на Светите братя на ул. „ Съборна “ в 11,30 ч. ще стартира празничен концерт-спектакъл на Римския стадион. В него ще се изявят възпитаници от паралелките по хореография в образователното заведение.

След концерта учениците ще имат опция да отидат до Балабановата къща, с цел да видят изложбата от националния план „ Аз съм българка “. Премиерата на третото му издание ще е точно в Пловдив през днешния ден. В него Радослав Първанов снима съумели и красиви българки с забавни биографии на фона на наши културни забележителности. Така насочва обръщение за запазване на духа и традицията, като по едно и също време разпространява културните и историческите ни полезности.

За да се избегне стълпотворение от възпитаници и жители, формалното показване на плана е тази вечер с празничен концерт от 18 ч. в двора на Балабановата къща - с осъществявания на Хора на пловдивските момчета „ Стефка Благоева” при ЦПЛР ОДК - Пловдив. Отново поради противоепидемичните ограничения няма да участва цялата групировка, а към 20 от младите реализатори. На място обаче се чака да дойдат всички хубавици от фотосите на Радослав Първанов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР