Пловдив отново става столица на културата. Този път обаче не

...
Пловдив отново става столица на културата. Този път обаче не
Коментари Харесай

Пловдив отново става столица на културата!

Пловдив още веднъж става столица на културата. Този път обаче не на Европа, а на България. Ето и повече информация и детайлности:

" Сцена на кръстопът " се завръща с вълнуващо издание, което ще предложи най-хубавите спектакли от националната театрална сцена. Фестивалът ще бъде открит на 10 септември в 19.00 часа в огромната зала на Драматичния спектакъл с премиерата на " Вампир " по Антон Страшимиров на ДТ-Пловдив.

Ден по-късно пловдивската натрупа ще зарадва публиката с втора премиера на " Старецът и морето " по романа на Ърнест Хемингуей – моноспектакъл на Красимир Ранков. Билетите за всички представления към този момент са в продажба онлайн през уеб страницата на Драматичен театър-Пловдив, а от 1 септември уредниците ще чакат вярната аудитория на фестивала и на касата на Драмата.

Афишът на " Сцената " е цветен и с още доста забавни заглавия – " Стъпка по стъпка " от Питър Куилтър на ТБА-София (режисьор Лиза Шопова), " Амадеус " по Питър Шафър на държавна такса " Стоян Бъчваров " -Варна (реж. Стайко Мурджев), " Станете, с цел да легна аз " по Жан-Пиер Мартинез на Сатиричния спектакъл (реж. Теди Москов), " Всички обичат Гари " от Ноел Кауърд на Сатиричния спектакъл (реж. Андрей Аврамов), " Бесове " от Албер Камю на НАТФИЗ (реж. Боян Арсов), " Горчивите сълзи на Петра декор Кант " от Фасбиндер на Театър " София " (реж. Пламен Марков), " Място, наречено другаде " от Яна Борисова на Юпи Арт (реж. Димитър Коцев-Шошо), " Последният човек " по " 1984 " на Джордж Оруел " на ДКТ-Стара Загора (реж. Веселка Кунчева), " Изкуството да оглупееш " по Нийл Саймън на ПУ " Паисий Хилендарски “ (реж. Теди Москов).

Програмата включва и още знакови представления като " Една българка " по Иван Вазов на Легал Арт Център на Снежина Петрова и Десислава Шпатова, " Една испанска пиеса " от Ясмина Реза на МГТ " Зад канала " (реж. Бина Харалампиева), " Майстора и Маргарита " от Михаил Булгаков на МТ " Николай Бинев " (реж. Николай Поляков),  " Част от сбирка " - театрално-музикален пърформанс по текстове на Димитър Воев, " Нирвана " от Константин Илиев на Театър 199 (реж. Стилиян Петров), " Тържеството на самотата " от Катерина Георгиева на ТР " Сфумато " (реж. Борис Зафиров).

Публиката под тепетата ще може да се наслаждения и на спектакъла " Антигона " на Плевенския спектакъл, с който режисьорът Александър Морфов направи огромното си завръщане на българска сцена, както и забележителния театър " Народът на Вазов " от Александър Секулов на НТ " Иван Вазов " с режисьор Диана Добрева.

" Сцена на кръстопът " не изневерява на традицията и макар сложните времена и тази година ще имаме посетители от Украйна. На 18 септември от 19.30 часа в Камерната зала на театъра ще гостува лвовският спектакъл " ОКО ". Публиката ще има опцията да гледа спектакъла  " WC " от Бригита Швайгер на режисьора Юрий Мелничук.

Съпътстващата стратегия на фестивала е доста богата – ще се срещнем с проф. Иван Добчев за премиерата на книга по случай 75-годишнината му, ще си спомним за проф. Стефан Данаилов посредством разказите на негови студенти, събрали спомените си в нова книга, ще има прожекция на биографичен филм за Николай Масалитинов, както и галерия и кръгла маса.

26-ото издание на " Сцена на кръстопът " е под мотото " Театъра Мъдростта " и се осъществя с поддръжката на Община Пловдив, Министерството на културата и спонсорското семейство –главният спонсор " Роза Импекс " и спонсорите " КЦМ 2000 груп ", МАИ Груп Холдинг, Атаро Клима и Ондулин.  Домакин е Драматичен театър-Пловдив.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР