Пловдив отбеляза 79 години от спасяването на българските евреи от

...
Пловдив отбеляза 79 години от спасяването на българските евреи от
Коментари Харесай

Пловдив отбеляза 79 години от спасяването на българските евреи

Пловдив означи 79 години от спасяването на българските евреи от лагерите на гибелта, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg. Митинг-поклонението, проведено от организацията на евреите " Шалом “ - Пловдив се състоя пред " Паметника на благодарността “ на пл. " Цар Калоян “ до Централния дом на младоженците. В церемонията участваха Знеполски епископ Арсений, зам.-областният управител Лъчезар Бакърджиев, генералният консул на Турция в Пловдив, зам.- кметовете на Пловдив и, почетните консули на Италия, Украйна, Сърбия, Казахстан, депутати, общински съветници, жители и представители на еврейската общественост в Пловдив.

“20-ят век си отиде със загатна за две международни войни и милиони почтени жертви. Според данните от енциклопедия на Холокоста, в Ерусалим, по време на Втората международна война са починали към 2 млн. полски, толкоз руски, 560 хиляди маджарски, 280 хиляди румънски, 140 хиляди немски, 100 хиляди холандски, 80 хиляди френски, 80 хиляди чешки, 70 хиляди словашки, 65 хиляди гръцки и 60 хиляди югославски евреи ", заяви водещият на церемонията.

България е страната, избавила от депортиране и сигурна гибел в нацистките концлагери своите съграждани евреи. 50 хиляди души не са отишли в лагерите на гибелта и са запазили своя живот с помощта на българското общество, с изключителната помощ и поддръжка на Светия синод и дейците на православната черква и през днешния ден ние се гордеем с това.

“Това е същинска история и предизвестие към бъдещето ", сподели водещият.

Слово произнесе и ръководителят на организацията на евреите “Шалом " в Пловдив инж. Светлозар Калев. Обединена Европа е осмислила уроците от втората международна война и гради връзките си въз основата на взаимно съгласие, почитание и спомен в бъдещето,без да приписва отговорност на днешните генерации ", сподели Калев.

Гостите и жителите сервираха цветя и венци в памет на милионите жертви на Холокоста.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР