Пловдив определено е спортната столица на България. Градът е с

...
Пловдив определено е спортната столица на България. Градът е с
Коментари Харесай

Как Пловдив може да стане спортната столица на България със стадиони, зали, басейн и спортни комплекси

Пловдив несъмнено е спортната столица на България. Градът е с най-вече олимпийски първенци, а и пловдивските спортисти не престават да печелят медали и да се измежду най-хубавите в България и до ден сегашен. За страдание обаче Пловдив към момента няма хубава спортна инфраструктура, въпреки и от 2015-а насам нещата да се усъвършенстваха в някои аспекти. 
Прочетете още
Пловдив има действителната опция да стане първият български град със страхотна спортна инфраструктура, а точно хубави футболни игрища, лекоатлетически стадион, нов басейн с олимпийски размери и огромна спортна зала. От всички тези неща за момента Пловдив има огромна спортна зала, само че за жалост тя приема доста дребни събития. Именно това е и другият главен проблем, в случай че въпреки всичко всичките тези уреди станат факт огромният въпрос е по какъв начин ще бъдат стопанисвани, какви наеми ще се заплащат. Защото най-важното е те да бъдат употребявани от спортните клубове, а не да стоят затворени съвсем през цялата година с дребни изключения. 

Стадион " Пловдив "



От всички спортни уреди най-големият стадион в България има минимален късмет да стане подготвен най-малко в идващите 10 години. От години за стадиона няма вложител, нямам по какъв начин и страната да даде пари стадионът да стане факт, в случай че България не завоюва домакинство на Световно или Европейско, само че това е доста малко евентуално. За страдание решение за стадиона не се вижда, а той е неповторим, тъй като е първият стадион в България на два етажа, също така има и лекоатлетическа писта, която пък избавя пловдивските спортисти през летните месеци, тъй като те просто нямат друго място, на което да упражняват в топлите месеци.

Зала " Колодрума "



От август 2015-а година Пловдив си има хубава зала, която е с 6200 седящи места. Дълги години и след доста перипети залата въпреки всичко стана факт. Пловдив одобри в нея Европейски и Световни шампионати по няколко типа и разнообразни концерти. В последните години обаче залата се употребява все по-рядко и постоянно е на загуба. Основният проблем е високият наем и невъзможността на множеството клубове да заплащат висок наем. Почти всички събития към този момент са в зала " Сила ". Оптимистичен вид e да бъде подписан контракт с частен спонсор, на който да бъде кръстена залата и да се промени мениджмънта на оборудването и то да одобри повече събития. 

Стадион " Христо Ботев "  



Вече съвсем 10 години Ботев не може да се завърне на родния си стадион. Стадионът въпреки всичко напредва и се чака до края на годината отборът въпреки всичко да се завърне на " Колежа ", само че към момента не е ясно на какъв стадий ще бъде приключен стадионът. Целта е стадионът да одобри и край за Суперкупата на УЕФА. Съоръжението може да приема и мачове на разнообразни младежки гарнитури и концерти. За да се устоя обаче би трябвало да има и подготвени търговски площи, които на този стадий не се знае дали ще бъдат приключени. Очаква се откакто стадионът е подготвен Ботев да го получи на концесия. 

Стадион " Локомотив "  



Стадион " Локомотив " също напредва с бързи темпове и досега има една чисто нова естрада - " Бесика ", която чака документи, с цел да приема почитатели. По още две се работи - южната, която се издига от ден на ден и " Спортклуб ", която напълно скоро ще бъде отстранена изцяло и ще се появи чисто нова естрада. Там казусът е обвързван с парите за централната естрада и дали и какъв брой от тях ще стигнат за нея. До 2024г. Локомотив би трябвало да има три нови трибуни - " Бесика ", " Спортклуб " и южната, а в случай че всичко е наред и към централната тя би трябвало да е готово до 2025г. или 2026г. Подобно на Ботев се чака стадионът да бъде даден на концесия на Локомотив.

Лекоатлетическият стадион



Помощният терен на стадион " Пловдив " зад зала " Чайка " съществува от години, само че тъне в съсипия. На стадиона упражняват лекоатлети, само че той би трябвало да бъде опустошен и на негово място вдигнат чисто прекрасен нов лекоатлетически стадион. Много от спортистите на Пловдив споделят, че това е финален късмет на пловдивската атлетика и са прави, тъй като сега през лятото клубовете упражняват единствено на стадион Пловдив, а пистата там към този момент е много изхабена. Идеята за лекоатлетически стадион съществува от няколко години, само че в никакъв случай не е ставала факт. През предходната година имаше късмет да бъде изработен план, само че Общината нямаше пари за плана и концепцията беше замразена. Определено мъчно ще може да има лекоатлетически стадион в Пловдив най-малко до 2026г. 

Басейн " Младост "  



Също сериозна драма както и при стадионите. Пловдив от години употребява остарелия басейн, а в него упражняват няколко клуба, а децата са близо 20 в един кулоар. Преди няколко години беше направена първа копка на басейна, само че всичко спря тогава, тъй като се оказа, че няма пари той да бъде приключен. Сега Общината тегли заем за завръщането на басейна, само че към момента строителството не е почнала. Ако въпреки всичко нещата се получат може в Пловдив да имаме прекрасен басейн с олимпийски размери и всичко належащо през 2025г. 

Големи спортни центрове във всеки квартал



Тази концепция също съществува от няколко години, само че за момента е реалност само - Младежкият център в " Западен ". Започва и строителство на състезателен комплекс в " Северен ". В " Тракия ", " Източен ", " Южен " и " Централен " обаче още даже няма планове за сходни уреди. Определено би било хубаво да има пободни спортни центрове, които ще бъдат употребявани от всички искащи да се занимават със спорт, а освен от професионалните спортисти. 

Факт е, че Пловдив в действителност има страхотната опция да стане спортната столица на България и по спортни уреди.  Големият въпрос е дали това в действителност в миналото ще се случи?
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР