Пловдив може да остане само с два самостоятелни университета, ако

...
Пловдив може да остане само с два самостоятелни университета, ако
Коментари Харесай

Пловдив може да остане с два университета

Пловдив може да остане единствено с два независими университета, в случай че се осъществя подготвян план за уедряване на държавните вузове.

Мащабната промяна е по концепция на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков и има поддръжката на ръководещата коалиция. Идеята е от сегашните 38 държавни вуза да останат 16. Това ще стане посредством непосредствено закриване на част от висшите учебни заведения като юридически лица и обединяването на звената им под нова обща шапка. Така най-сетне ще се извърши и рекомендацията на Световната банка, която още преди 10 години предложи уедряване на вузовете.

Проектът обаче не може да стане по в този момент настоящия Закон за висшето обучение, съгласно който всички сливания се правят със единодушието на Общото заседание на всяко настрана образователно заведение. Това значи вузове сами да решат да станат филиали, което на процедура няма по какъв начин да се случи. Затова сега се готвят законови промени, които да разчистят пътя към промяната, обявиха депутати пред " Марица ".

Ако концепцията се осъществя, Пловдивският университет и Аграрният университет ще останат единствените независими държавни вузове под тепетата. Всички останали ще минат под шапката на бъдещите профилирани мегаструктури.

Веднага откакто новината за готвената промяна изтече в медиите през вчерашния ден, от Министерството на образованието реагираха с колеблив коментар.

От МОН първо потвърдиха, че са водени диалози с ректори за обединявания, без да навлизат в детайлности. " Водени са предварителни диалози, с цел да може да стартира разискването на предлаганите промени. Официалните диалози ще бъдат водени със Съвета на ректорите. В края на февруари следва съвещание на Съвета на ректорите, на което министърът ще изложи концепцията си за промени ", споделиха от екипа на акад. Николай Денков.

По-късно бе обявено, че МОН " обмисля разновидности за сливане на някои висши учебни заведения под разнообразни форми в сходство със Стратегията за развиване на висшето обучение и за повишение на качеството ", само че обсъжданите разновидности нямали " нищо общо с тиражираната в медиите информация за основаване на мегаструктури и понижаване на държавните висши учебни заведения от 38 на 16 ".

Председателят на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков удостовери, че министър Денков е провел срещи с ректорите на няколко университета, само че към момента не е ясна задачата и критериите, по които ще се случва консолидацията (дали тя ще бъде на териториален принцип, по професионални посоки или друго). Ректорът на СУ счита, че окрупняването би трябвало да се случва на непринуден принцип и посредством консорциуми, а не посредством механично закриване на сегашните университети като юридически лица.

Очаква се проектът на министър Денков да бъде показан пред Съвета на ректорите на 22 февруари.

Първите реакции на пловдивски ректори беше, че концепцията за уедряване ще има мощен отпор от академичната общественост. Аргументите им са, че резултатът от механичното обединение на профилираните висши учебни заведения в големи тромави административни структури най-вероятно няма да способства изключително за възстановяване на ръководството им и за качеството на образованието.

Ако сливането въпреки всичко се случи, то ще бъде и в несъгласие с до момента разисквания метод с ректорите - консолидация посредством съдействие сред висшите учебни заведения под формата на академични мрежи или алианси, при които те сплотяват ресурсите си, обменят преподаватели, а студентите получават обща тапия. През мандата на ГЕРБ тогавашният министър на образованието Красимир Вълчев разгласи държавно финансиране за подобен вид консолидация.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР