Пловдив. Жители на квартал Кършияка“ в Пловдив излязоха на протест

...
Пловдив. Жители на квартал Кършияка“ в Пловдив излязоха на протест
Коментари Харесай

Пловдив: Жители на квартал „Кършияка“ излязоха на протест срещу застрояването на парк в района

Пловдив. Жители на квартал „ Кършияка “ в Пловдив излязоха на митинг против застрояването на парк в региона и против изсичането на здрави дървета там, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ - Пловдив . Събраха се близо 500 души, измежду които доста деца, с плакати „ Искаме си парка “. Хората се подписваха под петиция, в която се упорства Общината да си върне собствеността на парка, да го облагороди и да бъдат осъдени отговорните за поголовната сеч на дървета в него, осъществена през последните дни. Постъпи и предложение да бъде сезирана прокуратурата за това. Хората заплашиха, че в случай че това не бъде направено, те ще подхващат и по-драстични ограничения като блокиране на булеварди и преграждане пътя на багерите.
На мястото на митинга се появи и районният кмет Ральо Ралев, който също подписа петицията и разгласи, че районната администрация е издала позволение за санитарна сеч единствено на 9 повредени дървета. „ Това, което се случва тук, е неприятно и за мен, в случай че някой си е разрешил да изсече нещо, което е крепко, ще си носи следствията “, сподели Ралев и предложения хората на следващия ден в 10.00 часа на среща в кабинета си, с цел да обсъдят обстановката и последващите дейности. Той обясни на жителите на квартала, че от 7 години, откогато е областен кмет, не може да направи нищо в това място, защото то е частна благосъстоятелност. Сделката за него е станала през 2006 година. Кметът на Район „ Северен “ увери също по този начин, че не са издавани никакви позволения за строителство на това място и че при тях, в администрацията няма импортирано капиталово искане за градеж. Хората настояха кметът на региона да обещае, че ще имат постоянно достъп до този парк и че няма да се позволяват никакви заграждения в него, както и че за всяко отсечено дърво ще бъдат засадени две. Кметът пое ангажимент още на следващия ден да обезпечи фиданки за засаждане на парка, само че все пак акцентира на обстоятелството, че мястото е частна благосъстоятелност и той персонално не смее да се разпорежда с него. Ральо Ралев разясни, че през 2006 година парцелът е бил в активите на Международен панаир-Пловдив, само че по-късно панаирът изважда от активите си и го трансферира на хотела наоколо. През 2017 година хотелът продава парцела на компания „ Парайдайс гардън резиденс “, със притежател Байрам Солак от село Мулдава, община Асеновград.
Много от по-възрастните хора акцентираха на сантименталната стойност на парка, като припомниха, че на това място са се намирали казармите на именития 9-ти пехотен Пловдивски полк и доста от тях помнят всяко дърво в него и са стояли и изпращали бойците на полка. Те настояха теренът да бъде отчужден, а парка да се кръсти с името България, с цел да не може никой повече да се разпорежда случайно с него.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР