Пловдив е сред най-динамичните жилищни пазари в страната с нараснало

...
Пловдив е сред най-динамичните жилищни пазари в страната с нараснало
Коментари Харесай

Жилищният пазар в Пловдив – сред най-динамичните в страната

Пловдив е измежду най-динамичните жилищни пазари в страната с повишено търсене и незадоволително предложение, което води до ускоряващ се растеж в цените на парцелите.

По-осезаемото повишаване на цените стартира от края на 2016 година, като към 3-тото тримесечие на 2017 година доближи 11% на годишна база по данни на BULGARIAN PROPERTIES. Средната офертна цена на жилищата в Пловдив е 650 евро/кв.м. за този интервал, като покупко-продажби се подписват даже на по-високи от междинните цени - към 700 евро/кв.м., сочат още данните на компанията.

Към момента търсенето изпреварва предлагането и въпреки че на пазара излизат доста нови здания ново строителство, купувачите са към момента внимателни при покупките " на зелено ". Това предложение се чака да се усети на пазара след средата на 2018 година, когато строителството на новите здания ще напредне.

Според Цветелина Паскова, старши брокер на BULGARIAN PROPERTIES в Пловдив, желаните региони за покупка са центърът, Кършияка, регионът към Гребната база. " Търсят се парцели както за главно жилище, по този начин и за инвестиция, като има и задграничен интерес към инвестиция заради мощния наемен пазар ", показва Паскова.

" Цените на парцелите в Плодив са с към 40% по-ниски от тези в София, а наемите, които могат да бъдат реализирани, са сходни с тези в столицата. Това прави доходността от отдаване чартърен в Пловдив по-висока от тази в София и надлежно, жилищният пазар във втория по величина град в България е извънредно атрактивен за вложители от страната и чужбина ", добавя Паскова.

Според данните на Агенцията по вписванията, размерите продажби в Пловдив са спаднали през 3-тото тримесечие, само че това се дължи на огромния дял на покупките ново строителство и невписаните към момента покупко-продажби с парцели с този вид парцели.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР