Пловдив е изпреварил за пръв път София по годишен ръст

...
Пловдив е изпреварил за пръв път София по годишен ръст
Коментари Харесай

За пръв път: Пловдив изпревари София по ръст на населението

Пловдив е изпреварил за пръв път София по годишен растеж на популацията през 2021 година. Това излиза наяве от последни данни на Национален статистически институт от месец май, които демонстрират, че Пловдив се е нараснал с 1022-а поданици за миналата година. Този факт му отрежда първото място измежду огромните градове в страната. Така популацията на културната столица към този момент наброява 343 070 души - малко над 50% от всички поданици в региона.

От статистиката излиза наяве, че Пловдив и Варна са единствените регионални градове, които са нараснали популацията си, като морският град се е нараснал с 292 поданици.

Разликата сред двата града също се усилва и към този момент е съвсем 10 400 души. Област Пловдив от своя страна, макар че е четвърта по повърхност, за поредна година е втора по население с 663 900 души, или близо 10% от популацията на цялата страна. Данните са на регистрациите в ГРАО. Реалните числа са доста по-големи.

През последните няколко години обичайно хората, заселващи се от чужбина и София в Пловдив, са повече от тези, които отпътуват. Бурното икономическо развиване на града, индустриалните зони и Тракия икономическа зона, бързо възходящият дял на бизнес услугите, спечелването на купата Европейска столица на културата и релативно високото качество на живот са измежду главните аргументи за позитивното развиване на града. Добре развитата екосистема подреди града и измежду най-атрактивните капиталови дестинации в Югоизточна Европа. Успоредно с интензивните положителни трендове в локалната стопанска система, пазарът на труда в Пловдив също се усилва, трансформирайки го в привлекателен център както за хора от цяла България, по този начин и – от чужбина. Над 20 хил чужденци живеят и работят в Пловдив по данни от 2021.

“Очакваме наклонността за повишаване на града да се резервира. Основните мотори на стопанската система ще продължат да бъдат мехатрониката и машиностроенето в производството, аутсорсинг промишлеността и финансите в бизнес услугите, както и обичайно мощната търговия”, показа зам.-кметът по бизнес развиване Стефан Стоянов. “Добре разпределената стопанска система на района основава все по-атрактивни благоприятни условия за работа и това притегля десетки хиляди хора всяка година”, добавя още той.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР