Пловдив държи едни от най-високите цени на продукти от потребителската

...
Пловдив държи едни от най-високите цени на продукти от потребителската
Коментари Харесай

Пазарската кошница в Пловдив - една от най-скъпите в страната, поскъпнаха ориз, масло и захар

Пловдив държи едни от най-високите цени на артикули от потребителската кошница в страната. Това демонстрират данни на държавния портал за наблюдаване и съпоставяне на цените на част от питателните артикули в България. 
Прочетете още
За съпоставяне сме употребявали няколко области в страната – Пловдив, Благоевград, Монтана, Добрич, Враца, Стара Загора, Силистра и Русе. Взехме данни за София – град и междинните стойности за България. Оказва се в област Пловдив хранителни артикули от първа нужда се търгуват на с почти 0,50-1лв. повече от междинното за страната.

Литър олио може да бъде закупен в града под тепетата за 4,17лв. цената на продукта в страната е 3,87лв.. Най-ниска цена измежду сравняваните области регистрират в Силистра, където литър олио коства 3,59лв.

Килограм на ориз в Пловдив е скочил с близо 18% по отношение на предишния месец, сочат данните на държавния портал. В региона може да бъде платен на дребно за 5лв., до момента в който цената му в страната е 4,45лв. Най-ниска цена при съпоставените области откриваме в Добрич – 4,05лв.

Захар на кг още веднъж в най-скъпа в Пловдив, където се търгува за 3,07лв. Ръстът на цената на продукта е с близо 12 на 100. Цената ѝ в столицата в 2,74лв., а приблизително за страната – 2,90лв.

София бие Пловдив по цена за 1 кг. брашно вид 500 , където то може да бъде закупено за приблизително 1,82лв. За България и града под тепетата цената е идентична – 1,67лв.

За 250гр. масло още веднъж пловдивчани заплащат най-вече – 7,77лв. Цената на продукта варира в другите области, като най-евтина е в Монтана – 5,84лв. За страната тя е 6,83лв.

Кашкавал на опаковка от 400гр. се продава най-скъпо от определените области в Силистра – над 30лв. Подобна е цената в Пловдив – 29,73 лева междинната цена за страната е 28,10лв., като най-евтин кашкавалът е в Добрич – 26,60лв.  

Кайма примес 6 0/40 сред свинско и телешко месо се търгува за 11,90лв. под тепетата, а в страната – 11,40лв. Яйце размер М на численост в Пловдив коства 0,49лв. за численост, а самун може да бъде закупен за 1,60лв.

Припомняме, че последният отчет на Държавната комисия по стоковите тържища и борси регистрира прочут спад в цените на някои съществени хранителни артикули на едро в страната през седмицата. Запазва се поевтиняването на множеството зеленчуци, следени от ДКСБТ. Повече вижте тук:
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР