Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) заседава. В предходното заседание-

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) заседава. В предходното заседание-
Коментари Харесай

Иван Гешев отказа да говори

Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) заседава. В предходното заседание- на 5 юни, служебният министър на правораздаването Крум Зарков съобщи, че като точка в дневния ред ще бъде включено разглеждане всъщност на обединените две процедури по предложенията за освобождение на основния прокурор Иван Гешев.

По думите му е отговорност на Висш съдебен съвет да реши разногласието, което става с решение всъщност, а " по кое време ще са подготвени да го създадат, зависи от тях “.

" Ще предложа двете претенции за предварително освобождение на основния прокурор да са първа точка в днешния Пленум на Висшия правосъден съвет (ВСС) ", разяснява пред публицисти новият министър на правораздаването Атанас Славов. Той ще ръководи Пленума за пръв път откогато пое поста.

" Надявам се на стегната процедура, която да подсигурява правилата за безпристрастност, за индиферентност, за обективно търсене на истината ", добави Славов.

" Ще предложа да се прегледат настояванията, да се откри осъществено ли е нарушаване, не е ли осъществено и да се вземе решение в границите на рационален период ", коментира правосъдният министър. Той уточни, че са направени доста доказателствени претенции, ще има и чувания на очевидци, ще има разглеждане на доказателства. 

" Ще приканвам към фокус, към следване на законовата процедура, с цел да можем да стигнем в границите на ден-два, колкото е належащо, до ясно решение ", изясни още Славов. 

Той добави, че в случай че Висш съдебен съвет не завърши с процедурата на днешното съвещание, ще насрочи на следващия ден друго съвещание. 

Междувременно група жители са се събрали на митинг пред постройката на Висшия правосъден съвет (ВСС) в поддръжка на основния прокурор. На място има засилено полицейско наличие.

Част от протестиращите са родители на деца, починали при пътнотранспортни катастрофи. Някои от присъстващите държат плакати с надписи „ Мафията уволнява Гешев “ и „ Бойко се уплаши от Гешев “.

Докато министърът на правораздаването говореше пред публицистите, под овации от протестиращите, в постройката на Висш съдебен съвет влезе основният прокурор Иван Гешев. Той обаче не се спря пред медиите.

Снимка: Агнес Методиева
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР