Платформата Youtube е един от двигателите на растежа на компанията

...
Платформата Youtube е един от двигателите на растежа на компанията
Коментари Харесай

Google расте и в кризата

Платформата Youtube е един от моторите на растежа на компанията през първото тримесечие

Въпреки пандемията от ковид Гугъл се е показала над упованията на Уолстрийт през първото тримесечие. Приходите са нарастнали с 15% и са надхвърлили 41 милиарда $, а чистата облага се е повишила с 2.5% до 6.8 милиарда в съпоставени с година по-рано. Според финансовия шеф на компанията Рут Порат, представянето през първите два месеца от тримесечието е било положително, само че през март регистрират " доста намаление на приходите от реклами ". Според Рут макар внезапния спад в приходите към този миг се следят " някои ранни признаци, че потребителите се връщат към по-комерсиално държание, само че не е ясно до каква степен ще продължи тази наклонност ".
Главният изпълнителен шеф на Гугъл и компанията майка Alphabet Сундар Пичай съобщи на анализаторите, че групата е в доста по-добра позиция, в сравнение с по време на рецесията през 2008 година.

Youtube набира инерция

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Макар че приходите от реклами за главния бизнес на Гугъл (търсачката) да са намалели през март, Youtube продължава да набира инерция, отбелязва Reuters. Приходите от целия бизнес на търсачката се повишават до над 24 милиарда $ през първите три месеца (8% растеж спрямо 2019 г.), до момента в който тези от Youtube доближават над 4 милиарда $ (33% покачване на годишна база), като идват главно от реклами. " Нерекламните " доходи от YouTube се включват в секцията " други доходи " на Гугъл, които също се усилват до 4.4 милиарда $, което е годишно покачване от 22%.

" Като цяло виждаме мощна инерция в YouTube. Хората се обръщат към YouTube. Времето за гледане се е нараснало на всички места (в света). Хората също търсят нашето информативно наличие (новини). Гледаемостта в YouTube се усилва доста спрямо предходните 1-2 години ", споделя още Сундар Пучай пред вложителите. " Така че в доста връзки по време на пандемията хората употребяват YouTube. А трендовете са световни и в Северна Америка, и в Европа, и в Азиатско-Тихоокеанския район. "

Рут Порат също вижда развиването на Youtube от финансова позиция. В отговор на анализатор финансовия шеф споделя, че даже след внезапния спад в рекламите, който компанията регистрира през март, Youtube продължава да пораства с близо 10% спрямо март 2019 година Което на процедура значи, че през първите два месеца от годината покачването на приходите от реклами на платформата са били към 40%.

Гугъл по време на пандемия

Освен че се похвали с растеж в гледаемостта на платформата Youtube, като близо 40 млн. души са гледали онлайн представлението на Андреа Бочели към Великден, Сундар Пучай показа още, че близо 100 млн. студенти, възпитаници и учители употребяват Гугъл Classroom, а продажбите на Chroombooks (лаптопите и таблетите на Google) са се нараснали с 400%. Близо 100 млн. дневни диалога се организират на платфората за видео-конферентни диалози Meet. Android към този момент е с над 2.5 милиарда месечни консуматори.

От бизнес позиция, компанията регистрира растеж в потрелбението на Гугъл Документи, Gmail, и облачните услуги Гугъл Cloud. Колкото до фрапантния спад в рекламите, Сундар Пучай чака приходите да се върнат към естественото относително бързо след края на рецесията. Въпреки това, компанията ще спре да наема чиновници (освен в стратегически за компанията проекти), макар, че наклонността беше те да се усилват. През последното тримесечие компанията за компанията работят 120 хиляди чиновници (20% повече спрямо 2019 г.), като за в този момент не е ясно дали ще има съкращения.

В бъдеще Гугъл ще продължи да залага на изкуствения разсъдък и облака. Според изпълнителния шеф компанията има проекти също по този начин в онлайн извършването на покупки, видеогейминг промишлеността и даването на услуги, свързани с анализирането на информация. Пучай споделя, че макар подхванатите стъпки за оправянето с рецесията като ограничаване на разноските, Гугъл ще продължи да влага в дълготраен интервал в секторите, в които е " добре позициониран ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР