Платформата, която комбинира в себе си мониторинг и управление на

...
Платформата, която комбинира в себе си мониторинг и управление на
Коментари Харесай

Бъдещето на всеки бизнес занапред ще зависи от данни

Платформата, която комбинира в себе си мониторинг и ръководство на производството чрез датчици и други " умни " устройства дружно с обмисляне на поддръжката и сервизирането на индустриалната инфраструктура. Като системата е използвана и в изцяло друг подтекст - да вземем за пример за ръководство на енергийната успеваемост както в индустриална среда, по този начин и в по-големи жилищни комплекси, фотоволтаични системи и други. Novarto е компания - сътрудник на SAP за внедряване на решения за електронна търговия. Какво ви предизвика да създадете платформата DiBase в Novarto?
Провокира ни нормалното събитие - потребностите на клиентите ни. Винаги сме откликвали на ексцентрични запитвания, които уголемяват хоризонтите ни и подсказват нови направления и ниши. Освен това тематиката за автоматизирано наблюдаване и ръководство на индустриални процеси ни вълнува като една от главните направления за развиване на промишлеността. Така сме позиционирани да предложим решение, осмислено както от опита ни с бизнес програмен продукт, по този начин и подтиквано от желанието ни то да бъде по размер, прицелено в съответен проблем.

Преди време помогнахме на клиенти от Швеция, единият от които имаше потребност от платформа, с която да следи похабяването на филтрите в машини за филтриране на въздуха в индустриална среда, които компанията продава. Другият търсеше решение за ръководство на сервизната си поддръжка. Така се появи DiBase като екосистема от IoT платформа и система за ръководство на поддръжката и сервизирането на машини и индустриални средства. Наричаме последното Planned maintenance. Имаме и трети съставен елемент в екосистемата - Field service and task management - за автоматизирано ръководство на връзката и дилемите на екипите по поддръжката.
Какво отличава DiBase от други сходни платформи?
Това, че всеки съставен елемент на DiBase може да работи дружно с останалите, само че и изцяло независимо. Иначе казано, всеки клиент може да употребява такава композиция от трите съставния елемент, която най-точно взема решение неговите проблеми. Например може да стартира с IoT, а след това да надгради с Planned maintenance - в случай че, да кажем, е индустриално дружество. Или пък противоположното, което може да е по-подходящо за сервизна компания.
Реклама
DiBase е и напълно облачна платформа. Използваме AWS, от една страна, тъй като сме сътрудници, само че и тъй като тяхното портфолио услуги за IoT наподобява най-богато и съществено. Това ни дава опция да предложим гъвкавостта и мащабируемостта на облака на всевъзможен размер клиенти - от най-малките до най-големите. И то на цена, удачна за тях. Тъй като по-малките клиенти имат по-скромни потребности и употребяват по-малко запаси, те получават по-достъпна цена.

Това, че DiBase работи напълно в облака за клиентите ни, значи и че не е належащо компаниите да влагат в лична ИТ инфраструктура и преобразува финансовите им разноски в чисто оперативни.

DiBase има и страховит потребителски интерфейс, с дашборд, карти и графики, които могат да се конфигурират и настройват по отношение на потребностите на всеки консуматор. Той в действителност може да прави това самичък, тъй че да вижда тези данни, които желае, по метода, по който желае.
Какви са най-интересните приложения?
Типичният случай е производството. Във всяко има сериозни машини, които в случай че спрат случайно, това значи загуби и пропуснати изгоди. Понякога ремонт на такива машини лишава дни или даже седмици. В същия миг евтини сензори за температура, трептения или за консумация на ел. сила при някой мотор, да кажем, могат да предупредят задоволително авансово, че той прегрява, употребява повече от нормалното сила или вибрациите се усилват. Обикновено такива машини не се чупят внезапно, само че доста постоянно първичните признаци за наближаващ проблем не се записват въобще. Или даже се пренебрегват.
Реклама
Наскоро модифицирахме DiBase по този начин, че устройствата на Shelly станаха first class citizen в нашата платформа. Това отваря цяла палитра от приложения, свързани с премерване на потреблението на ел. сила в индустриална среда, в жилищни комплекси, в по-сложни системи, които комбинират фотосоларни източници и други DiBase може да следи и да дава по-детайлен взор върху общата сметка за ел. сила (т.нар. shadow metering), да се следят и управляват разноските по време, да се стопират или пускат обособени машини или уреди и други Не сме сигурни дали самите ние сме се сетили за всички вероятни приложения.
Какви и какъв брой типа датчици се поддържат?
Вече споделих за устройствата на Shelly и изключително умните им електромери. Но в това време DiBase е архитектурно (a и по замисъл) отворена платформа във връзка с IoT устройства. Всякакви датчици, които посредством интернет връзка по MQTT, HTTPS или различен актуален и съответен протокол могат да рапортуват данни към облака, е допустимо да бъдат употребявани с DiBase.

Буквално от седмица насам имаме и функционалност, която се грижи, в случай че някой датчик краткотрайно е изгубил съгласуваност, когато още веднъж се появи онлайн, да бъде " разпитан " от платформата ни за данните, които не е съумял да рапортува, само че е съумял да запази локално, и по този начин да се попълнят " дупките " в базата.
В подтекста на вашия нов артикул по какъв начин ви наподобява бъдещето?
Повече от несъмнено е, че бъдещето на всеки бизнес отсега нататък ще зависи от данни. Натрупването и потреблението на данни в един отрасъл или промишленост има същото значение, каквото в миналото е имало първичното струпване на капитал. Другото име на Индустрия 4.0 може да бъде и data-driven промишленост. Затова и DiBase идва да помогне точно за събиране и визуализиране на данни, посредством които да се взимат по-бързи, по-автоматизирани и по-обосновани бизнес решения. А в комбинацията с съставените елементи ни за сервизиране дава отговор на потребността от превантивна поддръжка, или така наречен predictive maintenance.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР