Платен годишен отпуск за 2020 г. може да се ползва

...
Платен годишен отпуск за 2020 г. може да се ползва
Коментари Харесай

Имате отпуска от 2020 г.? Изгаря този месец

Платен годишен отпуск за 2020 година може да се употребява единствено до края на тази година, след което неизползваните дни изгарят. Това подсети Главната ревизия по труда в прессъобщение.

Разпоредбата, която лимитира служащите да отсрочват отпуската си за по-дълги интервали, беше призната още през 2010 година откакто се откри, че служители имат насъбрани доста дни, които страната трябваше да им заплати при редуциране.

Инспекцията припомня, че всеки служащ е задължен да употребява платения си годишен отпуск до края на календарната година, в границите на която той се поставя. Задължение на работодателя е първоначално й да осведоми служащите какъв брой дни имат да употребяват и какъв брой са им останали от предходната година. Работодателят би трябвало да сътвори и ред за използването на отпуските.

По искане на служащия част от платения отпуск може да се отсрочи и да се употребява през идната календарна година, само че единствено със единодушието на работодателя. По значими индустриални аргументи работодателят също би могъл да отсрочи част от отпуска, само че той е задължен да обезпечи използването на най-малко половината дни в годината, за която се поставя, а останалите - най-късно доникъде на идната, коментира инспекцията.

Работникът може след този период с 14-дневно предупреждение да употребява трансферираните дни като в тази ситуация не е належащо единодушието на работодателя.

При овакантяване служащият има право на обезщетение за дните, които не са погасени по отминалост.

Ако служащият употребява различен тип отпуск - за бременност и раждане или гледане на дете, отминалостта стопира.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР