Пластмасовите отпадъци са все по-сериозен проблем в световен мащаб, който

...
Пластмасовите отпадъци са все по-сериозен проблем в световен мащаб, който
Коментари Харесай

Пластмасовите отпадъци като строителен материал

Пластмасовите боклуци са все по-сериозен проблем в международен мащаб , който заплашва както нашето здраве, по този начин и цялата планета. И до момента в който едни търсят способи по какъв начин да понижат тяхното количество посредством потреблението на различни артикули, други подчертават напъните си върху оползотворяване на към този момент основания отпадък.

В естествени условия пластмасата е съвсем изцяло неразградима , а всяка година по света се създават 359 милиона тона пластмасови произведения. Основният проблем не е в самата пластмаса, тъй като тя е благонадежден и устойчив материал. Проблемът е в това, че нейният живот постоянно е прекомерно къс, а повторната приложимост - сложна.

Затова концепцията за превръщането на пластмасовите боклуци в задоволително добър строителен материал ни звучи в действителност страхотна. Пластмасите са здрави, издръжливи, водоустойчиви, леки и лесни за моделиране - все значими свойства на строителните материали, споделя Сибел Сестари, откривател от Queen`s University Belfast, който се занимава с най-развития план в региона.

What we do with waste plastic is key to moving forward and achieving a sustainable future for everyone - want to know more? Read all about it, and the research that we're doing in 's latest article in here:
— ACCEPT Transitions (@ACCEPTcircular)
Но до момента в който пластмасите в огромната си степен не са рециклируеми, полимерите на 100% са - те могат да се употребяват още веднъж и още веднъж за производството на едни и същи артикули. Рециклираните пластмаси могат да имат по-ниски механични свойства спрямо необработените поради разпадането на полимерните вериги, само че това елементарно се компенсира с прибавяне на необработена пластмаса.

И точно тъй като пластмасата се трансформира в неефективна след преработването си, се търси различен вид отпадъците да се употребяват ефикасно. Още от 2009 година в разнообразни елементи от света стартират да се вършат опити за основаване на строителни материали от примес на пластмаси и други - като захарна тръстика, кафе, конопени стърготини и строителни боклуци, предава

'silica plastic block' is a sustainable brick made from recycled sand + plastic waste
— designboom (@designboom)
Засега блокчета, сходни на тухли, формирани от 25% пластмаса, се показват доста добре на проби за устойчивост . Очаква се наличието на пластмаса в тях да се усили двойно или тройно и да се види какво ще последва от това. Блокчетата най-често са в черен или сив цвят, който се основава в допълнение, тъй като се търси и естестика.

Bird nest inspires engineers to build new bricks from plastic waste
— Dr Venkatesh (@bangalorerobot)
Строителството с пластмасови боклуци изисква по-малко запаси от естествените артикули, а и предлага оползотворяване на боклуци, които в противоположен случай ще отидат на сметището или в океаните.
 Замърсяването с пластмаса в океаните, размерите му и отрицателните последици за всички нас
Микропластмасата в океаните като преносител на вируси и болести

Още една сериозна причина да се тормозим от нея

Строителните материали, направени от рециклирани пластмаси, към момента не се употребяват необятно в строителната промишленост. Техните прототипи са основно за демонстрационни съоръжения. Със сигурност ще е належащо време, както и политическа воля и по-голям информираност, с цел да може да се трансформира навръх наново потребление на пластмасите в нещо всекидневно.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР