Пластмасовите бутилки са един от най-сериозните замърсители на природата. В

...
Пластмасовите бутилки са един от най-сериозните замърсители на природата. В
Коментари Харесай

Местата, където с пластмасови бутилки се плаща за градски транспорт

Пластмасовите бутилки са един от най-сериозните замърсители на природата. В доста страни има политика за преработването им и повторната им приложимост. На някои места държавните управления пробват посредством тях да облекчат разноските на обществото. Например, неотдавна в Рим жителите получават отстъпка от 0,05 евро от цената на билета за метрото за празна пластмасова бутилка, върната за преработване.

Този способ е употребен в три метростанции в италианската столица, описват от Световния стопански конгрес. Там бутилките се пускат в специфични машини, като с всяка една от тях се прибавя заем към профилите за пътешестване на жителите. Идеята за това идва откакто това лято Рим имаше сериозен проблем с боклука. Голямо количество боклуци бяха разпилени по улиците на столицата. Основното хранилище за боклуци и две от пречиствателните станции в града бяха затворени, а компанията, отговаряща за боклука, разгласи, че няма къде да съхранява и половината от количеството отпадък.

Предвид това самодейността с бутилките, наречена Recicli+Viaggi, което значи рециклирай и пътувай, идва тъкмо в точния момент. Италианците пият бутилирана вода повече от всяка друга нация на година в Европа. Това значи по 188 литра годишна, а преработването на бутилките от тази вода става извънредно мъчно.

Преди Рим, Пекин също вкара такава процедура през 2014 година. В Истанбул пластмасовите бутилки могат да се употребяват, с цел да се понижи цената на пътуването, както в метрото, по този начин и в трамваите.

В индонезийския град Сурабая за пътуването с рейсове може да се заплаща с пластмасови чаши или бутилки. Двучасово пътешестване с рейс коства 10 пластмасови чаши или 5 пластмасови бутилки.
 Огромна машина ще почиства Тихия океан от пластмасата
Огромна машина ще почиства Тихия океан от пластмасата

Тя улавя отпадъците и ги изнася отвън океаните, където те се преразпределят

Супермаркети във Англия и Германия са конфигурирали вендинг машини, които дават ваучери за всяка пусната пластмасова бутилка. Това, което клиентите получават, варира от отстъпка от 0,05 паунда до точки за лоялни клиенти, които се взимат на касата.

През предходната година английския град Лийдс вкара политика, посредством която водачите на коли могат да заплащат паркомясто с пластмасови бутилки. Всяка бутилка се равнява на 0,20 паунда, тъй че задоволително количество боклуци може да заплати и паркинга за през целия ден.

В Памохи в индийския щат Асам фондацията Akshar Foundation School е приела процедура родителите да заплащат таксите на своите деца с пластмасов боклук.

На световно ниво ние купуваме 1 милион пластмасови бутилки на минута съгласно уредниците на Световния ден на Земята. Изхвърлените бутилки са единствено част от 275-е милиона тона пластмасов боклук, които се генерират по света всяка година.

Според отчет на Световния стопански конгрес 8 милиона тона пластмасови боклуци попадат в океаните всяка година, макар предизвестията, че за разграждането на този материал са нужни 500 години.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР