Плановете на големи петролни компании да инвестират близо 5 трилиона

...
Плановете на големи петролни компании да инвестират близо 5 трилиона
Коментари Харесай

Търсенето на петрол спъва целите за борбата срещу затоплянето на климата

Плановете на огромни петролни компании да влагат близо 5 трилиона $ за изследвания опонират изцяло на задачите на битката против стоплянето на климата. Това сочи отчет на Междуправителствения експертен екип по климатичните промени към Организация на обединените нации, представен от Франс прес.

Емисиите на парниковите газове, които са причина за стоплянето на климата, не престават да се усилват и учените от експертния екип към Организация на обединените нации сигнализираха за заплахата още през октомври.

Целта на съглашението от Париж да ограничи стоплянето в идеалния вид до +1,5 градуса по Целзий по отношение на прединдустриалната епоха не би могла да бъде реализирана без фрапантна смяна в публичните настройки. Тази смяна минава най-много през понижаване в най-кратки периоди на петрола, газа и въглищата.

Въпреки всичко огромните петролни и газови колоси плануват да влагат милиарди в изследването и създаването на нови залежи през идващите десетилетия.

Тези планове мъчно могат да бъдат съвместими с поставената цел за +1,5 градуса по Целзий, твърди главният създател на оповестения през вчерашния ден отчет на неправителствената организация Global Witness Мъри Уърти.

Организацията е сравнила заключенията на Междуправителствения експертен екип по климатичните промени към Организация на обединените нации с прогнозите за вложения на анализаторите на пазара и на фирмите.

Подобно на експертния екип, Global Witness изключва всяка значима роля на улавянето каптажа и складирането на въглерод. Според петролните колоси тази технология ще разреши да се продължи с потреблението на изкопаеми сили, като се всмуква още веднъж отделения във въздуха въглероден диоксид.

Инвестициите в изследването са достигнали устойчиво равнище след години на ниски цени на петрола. Те обаче би трябвало да се усилят с 85 % за 10 години, с цел да доближат до 1 трилион $ годишно до 2029 година.

" Плановете на промишлеността на изкопаемите енергоизточници са несъвместими с един сигурен и населен климат ", твърди Уърти.

Според анализаторите на Rystad Energy ExxonMobil планува да влага 149 милиарда $ в нови петролни полета през идващите 10 години. Компанията не отговори на запитванията по тематиката на Франс прес.

Говорителка на компанията Shell, която се чака да влага 106 милиарда $ в нови петролни залежи и 43 милиарда $ в нови газови залежи за идващите 10 години, сподели, че компанията се придържа към съглашението от Париж.

" Газът и петролът ще са нужни при енергийния преход към нисковъглеродна стопанска система ", добави говорителката на Shell.

Шеврон (Chevron), която се чака да влага 78 милиарда $ в нови петролни залежи до 2029 година, влага в нисковъглеродни технологии и стопански разработки, които биха могли да понижат излъчванията, отбелязва представител на компанията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР