Планираният прозорец за изстрелване на първия български сателит е в

...
Планираният прозорец за изстрелване на първия български сателит е в
Коментари Харесай

SpaceX ще изстреля BulgariaSat-1 в средата на юни

Планираният прозорец за изстрелване на първия български спътник е в средата на юни, удостовери изпълнителният шеф на BulgariaSat – Максим Заяков. Обратното преброяване до старта на първия български геостационарен информационен спътник в историята на България - BulgariaSat-1 стартира. Първата степен на ракетата-носител Фалкон 9, която ще изведе нашия спътник в космоса, е същата, която се приземи сполучливо на платформа в Тихия океан на 14 януари т.г. Ракетата за неведнъж потребление е гражданска война в галактическите технологии и е късмет за по-малки страни и компании да имат лични спътници, изясни Максим Заяков.

„ През 2006 година, когато избрахме SpaceX да изстрелят спътника ни , те бяха при започване на развиването си, а ние по-голямата компания. Сега, 11 години по-късно, сме доста по-малки от тях. Давам си сметка обаче, че без значение от бизнес средата, в случай че си крепко стъпил на земята и не търсиш оправдания, а решения – може да достигнеш космоса, в това число и в случай че си в България. Илон Мъск и екипът на SpaceX демонстрираха, че хора като тях съкратяват дистанцията и времето за постигане до ново качество на живот посредством достъп до високоразвити технологии. А това е късмет и за България да се концентрира в точния момент към развиването на нови за нас аспекти на галактическата промишленост “, сподели Максим Заяков.

Кампанията по подготовката на изстрелването ще отнеме към месец, което включва действия по подготвителни проби, зареждане с гориво, сглобяване към ракетата. Български екип инженери работи на място в Съединени американски щати по всички стадии на плана, в това число подготовката за изстрелване и орбиталните проби. След самото изстрелване спътникът би трябвало да доближи своята орбитална позиция, а от Земята ще се извършат проби и настройки в границите на към месец след позиционирането му и преди да стартира същинското му действие.

Сателитът мина всички проби и тествания , доказващи, че може да работи безупречно в галактическите условия на геостационарната орбита на 36 000 км над земята, където температурните амплитуди варират от –170 до +125 градуса по Целзий и всяка инсталация е подложена на мощна радиация.

46% от потенциала на спътника ще се употребява от лични компании на българския и сръбския пазар, на който Булсатком също оперира. Преките изгоди за потребителите ще се изразят допълнително и по-добри услуги на по-добри пакетни цени, оповестиха още от компанията.

Достигането от идейния план, през финансиране, произвеждане и идното изстрелване лиши близо 12 години.  Подобен план е извънредно софтуерно, финансово и чисто човешко предизвикателство, означи Максим Заяков.

Българският спътник има 15 години обезпечен живот по контракт, само че разполага с гориво за спомагателни още 5 години, което значи, че на практика действието му е обезпечено за идващите 20 години.

Първата по рода си инвестиция от сходен финансов и стратегически мащаб на частна българска компания е поръчка за капацитета на българския високотехнологичен бизнес.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР